Nyheter

Stein fra Kina gir bråk om trapp i Gamle Stavanger

Rett foran Hermetikkmuseet, i verneområdet Gamle Stavanger, har utbyggerne fått anlagt en trapp med stein fra Kina. Det skaper reaksjoner.

Miljøpartiet De Grønne og beboere er blant dem som reagerer på at det er brukt kinesisk stein sendt halve Jorden rundt til inngangspartiet til nye Norsk Grafisk Museum og Norsk Hermetikkmuseum.

Håkon Fossmark, som representerer MDG i utvalg for miljø og utbygging, har tatt saken til politisk behandling, og etterlyser kommunens rolle, vurderingene om utforming og materialvalg, om byantikvaren har vært involvert, om det er dokumentert at steinen er produsert i tråd med internasjonale arbeidslivsbestemmelser og hvilke muligheter det er for å endre anbudskriterier slik at kortreist stein benyttes der kommunen har en rolle i prosjektet.

– Kvalitetsstein i Norge

– Det sier seg selv at det sparer mye transport og er med bedre for miljøet å kjøpe stein fra Norge enn fra Kina, sier Fossmark til RA.

Han mener miljø og bærekraft må vektes mer enn pris når det offentlige foretar denne typen innkjøp.

– Ifølge Norsk Bergindustri er det nesten uendelig med tilgang på kvalitetsstein i Norge. Problemer er at markedet er for lite. Her kan det offentlige bidra, sier MDG-eren.

Han vil endre innkjøpskriteriene, slik at kortreist stein prioriteres.

– Den eneste årsaken til at kinesisk stein kjøpes inn, er pris. Det er god tilgang på stein i Norge, og av minst samme kvalitet, men det kreves en del manuelt arbeid, og dette er billigere i Kina, ser Fossmark.

Han peker på at privatpersoner er pålagt svært strengt regelverk på egne bygninger.

– Enten det skal skiftes vinduer, males, anlegges terrasse eller mur, er det ikke måte på hvor strengt det er, sier Fossmark.

– Ikke i Norge

Prosjektleder Bitten Bakke i Museum Stavanger, som er utbygger, bekrefter at steinen er produsert i Kina, uten at hun har detaljkunnskap om by eller provins.

Arbeidet utføres av TS Stangeland.

– Dette er en granitt kalt kuppam grey, en ekstra lys stein som er valgt for kontrastenes skyld. Vi prøvde å få tak i den type norsk stein. Det var det ikke mulig å få tak i Norge, sier Bakke til RA.

– Men blir ikke trappen da et fremmedelement i Gamle Stavanger? 

– Det kan jeg godt være enig i. Det er sterke følelser knyttet til området. Trappen er laget, men vi ser på saken på nytt, og vurderer endringer. Det pågår en prosess i disse dager, sier Bakke, og opplyser at i atkomsten for rullestolbrukere skal det brukes skifer fra Hardanger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

###

Trappen med fasaden til Norsk Hermetikkmuseum i bakgrunnen. Det tradisjonsrike museet samlokaliseres med nytt Norsk Grafisk Museum, som er under bygging. De får felles administrasjon og felles inngangsparti. 

Da Torget fikk nytt steindekke, kom Stavanger kommune i hardt vær på grunn av valget av indisk leverandør i en industri kjent for mye barnearbeid.

– Det er det garantert ikke her. Steinen fra Kina er maskinskåret, og ikke overflatebehandlet manuelt, sier Bakke.

LES OGSÅ: Byantikvaren: – Forstår reaksjonene, men trappen bør få stå

– Bryter med området

En av beboerne i Gamle Stavanger, Ketil Thu, er sterkt engasjert i verneinteressene i omådet.

– Trappen er bygd på en måte og med materialer som bryter med dette flotte området, og det er helt unødvendig. Noe må ha gått galt i planleggingen, sier Thu.

Han minner om at bydelen er et verneområde og at Norsk Hermetikkmuseum er en vernet bygning.

– Det offentlige er like bundet av hensyn til vern av kulturminner som private huseiere i Gamle Stavanger er, sier Thu.

Han har en klar oppfordring.

– Ta trappen vekk, erstatt den med materialer og byggemåte i den tidsånd som Hermetikkmuseet er i, sier Thu.

Mer fra Dagsavisen