Stavanger

Advarer politikere om «de snikende krisers tid»

Kommunedirektør Per Kristian Vareide pekte på en kommende eldrebølge og langt færre andel av befolkningen i arbeidsfør alder i en kraftig advarsel til politikerne da han la fram Stavanger-budsjettet for de neste fire årene.

Prestasjonen til Vareide ble innledet med videoklipp med en rekke fagfolk som advarte om langt større økonomiske utfordringer for Norge enn tidligere. «De snikende krisers tid», kaller Stavangers øverste administrative sjef den økonomiske situasjonen som er på vei i Stavanger.

Befolkningssammensetningen i årene framover trekkes fram som en av de store utfordringene.

– Det er en gigantisk gamechanger. Det er 5341 personer over 80 år i Stavanger i dag. Siden for 16 år siden, har dette tallet vokst med bare 332 personer, sa Vareide.

– Det doble over 80

Han utfordret etterpå tilhørerne, som for en stor del som vanlig var politikere, om å tippe hvor mange det blir 16 år framover.

– 500? 1000? 2000 personer. Nei. Minst 5000 personer. Sannsynligvis vil det i Stavanger bli det doble av antall personer over 80 år i løpet av de neste 16 årene. Dette er en situasjon vi aldri har tatt før, fastslo Vareide.

– Det kan bli verre

Han pekte på at tallenes tale er klare.

– Mange mener jeg er mørkemannen, men jeg har tallene på min side. Det kan bli verre. Det er en dyster framtid, sa Vareide.

Saken oppdateres!

---

FAKTA

Kommunedirektøren i Stavanger, Per Kristian Vareide, la fram sitt forslag til handlings- og økonomiplan for 2024–2007 på Hotel Clarion fredag formiddag.

---
Mer fra Dagsavisen