Stavanger

Vestre Platå-drapet: – Har oversikt over hvem som var i leiligheten da drapet skjedde

En tredje person, en mann i 40-årene, ble pågrepet på Oslo S tirsdag. Politiet forventer ikke flere pågripelser.

Tirsdag ettermiddag klokken 17.30 ble en tredje person i drapssaken på Vestre Platå i Stavanger pågrepet. Mannen, som er i 40-årene, ble pågrepet på Oslo S. Pågripelsen skjedde i samarbeid med oslopolitiet.

Mannen ble fraktet til Stavanger onsdag. Politiet håper å avhøre ham i løpet av dagen. Han skal etter planen framstilles for varetektsfengsling torsdag.

– Pågripelsen foregikk kontrollert og rolig. Vi mener å ha kontroll på aktuelle gjerningspersoner og leter ikke etter flere, sier han.

Mannen bor sør for Stavanger. Han skal ha altså ha stukket av til Oslo etter drapet som skjedde lørdag kveld i 18.30-tiden. Politiet antar at mannen har tatt fly.

Berge sier at den tredje siktede kan knyttes til stedet der avdøde ble funnet.

Politiet mener nå å ha kontroll på alle gjerningspersoner i drapssaken. Det fortalte politiinspektør Lars Ole Berge på en pressekonferansen på politihuset i Stavanger onsdag. Berge forteller at politiet ikke aktivt

Det var altså lørdag i 18.30-tiden at fikk politiet melding om en alvorlig voldshendelse i en leilighet på Vestre Platå, nær Stavanger sentrum. Politiet fant en mann i leiligheten som etter kort tid ble erklært død.

Formening om dødsårsak

Obduksjonen av avdøde er gjennomført, og politiet har en formening om dødsårsaken. Berge ønsker ikke å gå nærmere inn på dette. Den pågrepne kvinnen har forklart at hun hørte skudd. Det kommer fram i kjennelsen i forbindelse med varetektsfengslingen.

– Vi mener det er løsnet skudd, men ønsker ikke å gå inn på dødsårsak. Det gjenstår omfattende etterforskning. Det viktigste er avhør av de siktede, sier Berge.

Politiet har bedt om rettspsykiatrisk undersøkelse av kvinnen og mannen som først ble pågrepet, men har ikke tatt stilling til om dette også skal gjelde for den tredje siktede.

Politiet var tilstede med mange ressurser i Løvdahls gate i Stavanger lørdag kveld.

Relasjon mellom siktede

Politiinspektøren bekrefter at det er en relasjon mellom de tre siktede, men vil ikke si om de hadde en relasjon til avdøde.

De to andre siktede, en mann i 30-årene og en kvinne i 50-årene, ble begge pågrepet natt til mandag i en leilighet i Forus-området i Stavanger. Begge ble varetektsfengslet onsdag med brev- og besøksforbud, samt isolasjon i to uker for mannen og isolasjon i en uke for kvinnen.

Kvinnen erkjenner ikke straffskyld, mens mannen ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet. De to ble pågrepet i en politiaksjon i Godeset-området i Stavanger natt til mandag.

Berge forteller at det er planlagt nye avhør av de to første siktede.

– Det gjenstår fremdeles omfattende etterforskning. Det viktigste vil være avhørene av personene – og andre ting, som politiet ikke vil gå nærmere inn på, sier Berge.

En mann ble drept i en leilighet i Løvdahls gate på Vestre Platå lørdag kveld. Natt til mandag ble to personer pågrepet og siktet. En tredje person ble pågrepet tirsdag kveld, i Oslo.

Kan utvide siktelsen

Det har blitt tidligere skrevet at avdøde ble utsatt for kroppsskade i tillegg til at han ble skutt. Dette er ikke bekreftet av politiet. Berge ville heller ikke bekrefte dette på pressebrifingen onsdag.

Likevel sier politiinspektøren at politiet ikke kan utelukke at siktelsen vil bli utvidet, til å også gjelde frihetsberøvelse.

Drapet skjedde i leiligheten til den ene siktede, mannen i 30-årene.

Politiet har en formening om at de siktede skal ha oppholdt seg i draps-leiligheten en stund før drapet. Det er uvisst hvor lenge. Politiet vil ikke kommentere om det er snakk om timer eller dager.

– Var drapet planlagt?

– Det er noe vi vil få svar på i den videre etterforskningen, svarer Berge.

– Har noen av de siktede sagt i avhør at drapet var selvforsvar?

– Hva de siktede har sagt i avhør, vil jeg ikke gå inn på, svarer politiinspektøren.

Kjent for politiet fra før

Både avdøde og de tre siktede er i mer eller mindre kjent for politiet fra før av.

– De skiller seg fra hverandre, men politiet vil ikke gå i detaljer på det, sier Berge.

Politiet har gjort beslag, men vil ikke fortelle hva slags type beslag som er gjort.

De siktede skal ha stukket fra åstedet med bil. To av de siktede skal ha opphold seg på en adresse på Godset i Stavanger. Disse ble pågrepet i en politiaksjon natt til mandag. Adressen er bopel til den siktede kvinnen.

Mer fra Dagsavisen