Stavanger

«Froddien» er død

Vokalisten i Stavangerensemblet, Frode «Froddien» Rønli, er død.

Frode Rønli, også kjent som «Froddi» og «Froddien», gikk bort etter sykdom natt til mandag. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Rønli var vokalist i bandet Stavangerensemblet. «Froddien» hadde erfaring fra flere lokale band da han ble hentet inn som vokalist av Stavangerensemblet rundt 1976. Blant annet var han kjent som energisk frontfigur i «Froddies Hot Five». Med Rønlis inntreden ble ensemblets musikkstil lagt om fra eksperimentell instrumentalmusikk til renere, og etter hvert til egenkomponert musikk på dialekt.

Stavangerensemblet var aktivt fra 1975 til 1985 og ga ut seks album.

De senere årene har han både spilt med Stavangerensemblet og i konstellasjoner som Froddi & Compagniet og Froddi & mannskapet.

Rønli er blitt omtalt som en av Norges beste vokalister og vant leserkåringen Beste norske sanger i magasinet Puls i 1980 og 1981.

«Froddien» ble 70 år gammel.

Se bildegalleri nederst i saken.

– Helt forferdelig

Musiker Alt Terje Hana har spilt sammen med Rønli de siste fem årene i bandet Froddi & Compagniet. Den siste tiden har bandet spilt inn nye låter. Nå er alt tomt.

– Jeg fikk telefonen i morges. Jeg måtte ut, og sette meg i bilen og grine. Det var helt forferdelig. Vi hadde øving fredag. At han er borte har ikke helt gått opp for meg ennå. Det skjedde veldig brått, sier Hana til RA.

Hana har kjent «Froddien» siden midten av 1970-tallet.

– «For alltid», egentlig. Et stort savn. For en energi og stå på-evne han hadde. Han er en stor personlighet i Norge. Helt unik. Ingen ved hans side når det gjelder formidlingsevne. Ekte vare. Han er så unik og spesiell at det nytter ikke å covre låtene hans heller, sier Hana.

– Han har betydd enormt mye for byen. Han gikk mye til å skje. Froddien var med på å sette i gang stavangerrocken. Plutselig var det ikke bare i Oslo det skjedde noe. Han kom med tyngde, kraft og nyskaping, sier Hana.

– Betydd mye for dialekten vår

Forfatter og Kåkå-leder Jan Inge Reilstad skriver bok om Stavangerensemblet. Reilstad var i kontakt med Rønli i helgen angående boken.

– Jeg ønsket å få en prat til før skrivingen på boken. Han sa vi måtte vente litt. Han ga ikke uttrykk for at det var noe alvorlig. Et stort sjokk, sier Reilstad til RA.

Boken om Stavangerensembet kommer til våren. Reilstad hadde tenkt å slippe boken sammen med Froddie, i en samtale. Nå må Reilstad ta et skritt tilbake.

– Planen er å komme med boken til våren. Den skal dedikeres til Froddien. Det er det ingen tvil om. Froddien var en omvandrende livskraft. Jeg ble bedre kjent med ham nå på slutten i forbindelse med boken. Han har vært så viktig for byen, for Stavanger, for dialekten vår, for utviklingen av musikkmiljøet i byen. Frontmannen over alle frontmenn. For en enorm formidlingsevne. Og for et liv han har levd. Med opp- og nedturer. Han hadde en utrolig drive. Alltid nye prosjekter og planer. Han står i rockehistorien den karen der, uten tvil, forteller Reilstad.

Forfatteren hadde sitt første møte med Froddien og Stavangerensemblet i 1980.

– Det var spinnvilt. Ha var så god på scenen. Froddien klatret opp på høyttaleranlegget og hoppet tre meter ned – mens han sang. Helt enormt, sier Reilstad.

Ordføreren: – Ingen ga mer jernet

– Det var veldig trist å starte uken med budskapet om at Frode «Froddien» Rønli er gått bort. Med dette har Norge mistet en av sine beste rockevokalister. Ingen ga jernet på scenen som ham. På vegne av hele byen vil jeg takke Froddien og Stavangerensemblet for innsatsen gjennom mange tiår med å sette Stavangerrocken og dialekten vår på kartet for hele landet. Froddien er borte, men albumene, låtene og energiske konsertminner står igjen, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun.

– Denne mandagskvelden blir nok litt ekstra kald, og mine tanker går spesielt til Frode Rønlis familie og venner, legger ordføreren til.