Stavanger

Opprop på torget: - Må berge arbeidsplassene

Høyre krever at regjeringen legger fram en pakke som vil reelt vil redde arbeidsplasser i Stavanger-regionen. Partiet inviterer alle partier. Næringslivet vil også holde appeller.

«Sammen skal vi sende et tydelig og kraftfullt budskap til regjeringen og Stortinget om at det snarest må komme på plass en strømpakke for aktørene i næringslivet som er tilstrekkelig til å berge arbeidsplassene i regionen vår», skriver Stavanger Høyre i en pressemelding.

Tirsdag mellom klokken 19.00 og 20.00, arrangerer Høyre et opprop på Torget i Stavanger.

Høyres ordførerkandidat i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, skriver i pressemeldingen at alle partier er invitert til å holde appell. Det vil også bli appeller fra næringslivet.

Knutsen Hegdal skriver at Høyre ønsker et tverrpolitisk opprop.

Bakgrunnen er de høye strømprisene. Stavanger-regionen er en av områdene i landet som har hatt høyest strømpriser.

Ifølge Høyre er et stort antall arbeidsplasser i regionen i ferd med å forsvinne. Flere bedrifter varsler at de står på kanten av stupet.

«Det er helt kritisk at det kommer på plass en økonomisk tiltakspakke snarest. Situasjonen har gått fra vondt til verre, og nå er det dramatisk. Forslaget til løsning som regjeringen har lagt fram er på ingen måte god nok. Det må sterkere økonomiske tiltak til enn det som fram til nå har vært foreslått. Vi krever at regjeringen legger fram en krisepakke som reelt vil redde arbeidsplasser, ikke sende tusenvis av arbeidere ut i usikkerhet og arbeidsløshet», heter det i pressemeldingen.

Forrige uke arrangerte Næringsforeningen i Stavanger et møte mellom bedrifter og Frp, hvor bedrifter fortalte om situasjonen sin. Under møtet sa daglig leder i Stangeland Mølle at «det kommer til å gå til helvete for mange bedrifter» i distriktet på grunn av de økende strømprisene.

Høyre fryktet for konkurransekraften i Stavanger-regionen.

«Fraværet av treffsikre økonomiske støttetiltak til næringslivet, og forutsigbare rammevilkår fjerner regionens konkurransefortrinn for industri og næringsliv.»

– Aldri vært bort i en mer alvorlig situasjon

Sissel Knutsen Hegdal sier til RA at hun aldri har vært borti en mer alvorlig situasjon.

– Det vi har sagt til nå blir ikke lyttet til. Det er ingen tegn til at pakken som ligger på bordet blir bedre. Derfor må det utestemme til – og opprop på Torget. Vi må komme med kraftfulle tiltak som faktisk virker. Vi blir nedringt av fortvilte bedrifter. Dette gjelder ikke bare noen bransjer – som under koronapandemien – det gjelder alle bransjer. Bedrifter står på kanten av stupet. Stavanger-regionen står i en aldeles alvorlig situasjon. jeg har ikke vært bort i en mer alvorlig situasjonen i min tid, sier Knutsen Hegdal til RA.

– Som en del av sone 2 har vår del av landet hatt de dyreste strømprisene. Vi er i starten av oktober. Prisene kan blir verre enn det vi har sett til nå. Vår del av landet har betalt mer i strøm enn andre deler av landet. Vi er ett land. Våre bedrifter kan ikke ha så ulike rammevilkår fra resten av landet, sier Knutsen Hegdal.

Ap-Mossige: – Snakker med regjeringen direkte

Høyre har også invitert posisjonen i Stavanger, som inkluderer Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Gruppeleder i Ap, Dag Mossige, har ikke tenkt å komme.

– Å arbeide for næringslivet har vært prioritert fra første dag. Vi har direkte dialog med bedrifter og regjeringen. Jeg forstår at Høyre, som er i opposisjon, må ut og markere seg. Selv synes jeg at min energi og tid brukes bedre på å jobbe direkte med regjeringen og statsrådene enn å gå på Høyres opprop på Torget, sier Mossige.

Mossige forteller at ordfører Kari Nessa Nordtun diskuterte strømprissituasjonen for bedriftene her lokalt med statsminister Jonas Gahr Støre da han var i Stavanger lørdag.

– Jeg har også direkte dialog med regjeringen, sier Mossige, som legger til at Ap snakker med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mandag.

Han er opptatt av å ikke svartmale situasjonen.

– Generelt går det svært bra for næringslivet, så er vi også fullstendig klar over at det er utfordrende for noen. Vi har også direkte dialog med bedrifter og hører om deres situasjon, sier Mossige.

Sp: – Vet ikke om det er den beste måten

Varaordfører Dagny S. Hausken (Sp) er selv bortreist tirsdag kveld, og er usikker om det kommer noen fra Senterpartiet.

– Jeg vet ikke om et opprop er den beste måten å jobbe på. Sp vil heller jobbe inn mot våre egne i regjeringen, sier Hausken til RA.