Stavanger

Oppdatert vaksine på vei til Stavanger

- Den opprinnelige vaksinen og den nye gir omtrent samme beskyttelse mot alvorlig sykdom. Den nye gir noe økt beskyttelse mot å bli smittet av omikron-varianten

En oppdatert koronavaksine fra Pfizer/Biontech tas snart i bruk i Stavanger. Vaksinen gis som oppfriskningsdose, og gir noe bedre beskyttelse mot omikron-smitte. Det skriver Stavanger kommune på sin nettside.

Den nye vaksinen, som har fått navnet Comirnaty Original/Omikron BA. 1, kommer trolig til Stavanger i uke 37. De som allerede har tatt dose 4 av koronavaksine trenger ikke ta den nye i tillegg.

– Samme beskyttelse

– Den opprinnelige vaksinen og den nye gir omtrent samme beskyttelse mot alvorlig sykdom. Den nye gir noe økt beskyttelse mot å bli smittet av omikron-varianten, forteller smittevernoverlege Ruth L. Midtgarden.

De som ønsker å vente med å ta oppfriskningsdose til den nye vaksinen har kommet, kan selv utsette bestilt time i Remin, eller ved å ringe kommunen på telefonnummer 51 50 71 12. Det er også mulig å ta oppfriskningsdose med den opprinnelige vaksinen.

Den nye vaksinevarianten skal ikke brukes til grunnvaksinering, det vil si til dose 1 og 2, kun til oppfriskningsdoser. Det betyr at den kan tas som dose 3 og 4.

Moderna har også en ny variant mot omikron på trappene, men det er enda ikke bestemt når den er klar til å distribueres.

Europeiske legemiddelmyndigheter har anbefalt at de nye vaksinevariantene fra Pfizer og Moderna godkjennes.

Det er ventet at EU-kommisjonen vil godkjenne vaksinene gjennom vedtak snarest

Hvem som skal ta dose 4?

Per nå anbefales personer som er 65 år og eldre å ta en fjerde dose koronavaksine. Det samme gjelder de som er under 64 år og har alvorlig immunsvikt.

Vaksinasjon med oppfriskningsdose for personer i alderen 18–64 med underliggende sykdommer har ikke startet opp.

FHI har varslet at de vil komme tilbake med informasjon om oppstart for denne gruppen.

---

Koronasituasjonen nå:

I alt 1.460.626 personer er hittil registrert smittet i Norge siden pandemien startet. Til sammen 74,7 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  • 1.460.626 nordmenn har fått registrert koronasmitte siden februar 2020. Registrerte selvtester etter 24. januar 2022 er ikke inkludert.
  • 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Siden har 74,7 prosent av befolkningen blitt fullvaksinert med to vaksinedoser. 55,1 prosent er vaksinert med tre doser, mens 7,2 prosent har fått en fjerde vaksinedose.
  • 4.004 koronarelaterte dødsfall er meldt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) siden pandemien startet.
  • Det er for tiden omikronvarianten av koronaviruset som er den dominerende i Norge.

(Kilder: FHI)

---