Stavanger

Slik kan det bli: Vil samle mediebransjen i Mediebyen på Nytorget

NRK Rogaland og Stavanger Aftenblad har signert leiekontrakt om å flytte inn i Mediebyen på Nytorget. Nå er det opp til politikerne å gi grønt eller rødt lys til prosjektet.

Mediebyen Stavanger skal etter planen stå klar til innflytting på Nytorget 1. juni 2025.

Stavanger Aftenblad og NRK Rogaland har signert en leieavtale på at flytter sammen i Mediebyen Stavanger.

– Vi har jobbet med mediebyprosjektet i fem år, og jeg er svært glad for at vi endelig har blitt enige om å flytte sammen på det som kanskje er Stavangers mest attraktive tomt, sier distriktsredaktør i NRK Rogaland, Ragnar Christensen.

– Mediebyen Stavanger blir en samlokaliseringsbygg hvor de tradisjonelle mediene møter teknologiselskapene. Det vil skape vekst og verdier for denne næringen, som har hatt utfordrende kår i mange år. Sammen står vi sterkere. Konkurransen står ikke mellom oss, men ute i verden, legger Christensen til.

Han forteller at NRK Rogaland har hatt det fint på Ullandhaug i mange år.

– Men nå ser vi fram til å flytte til et nytt og moderne bygg i sentrum. Samtidig blir vi mer synlige og lettere tilgjengelig for publikum og gjester. Mediebyen vil være en møteplass for publikum. Folk skal være velkomne og de skal føle seg velkomne, sier distriktsredaktøren.

Sjefredaktør Kjersti Sortland i Stavanger Aftenblad sier at Nytorget er et spennende område, og et riktig og framtidsrettet sted for regionens største medieaktør å etablere seg.

–  Vi er sikre på at Mediebyen vil bidra til et sterkere faglig miljø i bransjen, økt verdiskapning og mer effektiv drift. Det gir oss også bedre mulighet til å komme tettere på publikum og å skape gode opplevelser, sier Sortland.

Fungerende varaordfører Dag Mossige (Ap), sjefredaktør i Stavanger Aftenblad Kjersti Sortland, distriktsredaktør i NRK Rogaland Ragnar Christensen og salgs- og markedssjef i SVG Property Kjetil Haver.

SVG Property: – Vil bygge cluster

Nytorget 1 er eid av SVG Property AS og Stavanger Utvikling KF. Salgs- og markedssjef i SVG Property, Kjetil Haver, forteller at det legges opp til 10.000 kvadratmeter kontorareal, i tillegg til tre etasjer parkering under bakken. Prislappen på prosjektet er rundt 400 millioner. Da er ikke parkeringsanlegget regnet med.

Haver ønsker å skape et cluster av mediebedrifter.

– Hvor de tradisjonelle mediene, som avis og TV, er sammen med andre medie- og teknologibedrifter, sier Haver.

Han har en liste over bedrifter som kan være potensielle leietakere.

– Så håper vi at Mediebyen blir så bra at folk tar kontakt med oss, sier han.

Etter innspill fra plan, publikum og politisk arbeides det til 2. gangsbehandling å tilpasse uttrykket, forteller Kjetil Haver i SVG Property. Haver forteller at det er viktig å ikke overgå St. Petrikirken.

Politisk torpedering?

Reguleringsplanen for Nytorget er ute på høring. Mediebyen-prosjektet skal til politisk behandling i høst.

Ap-topp Dag Mossige, som for tiden også er fungerende varaordfører i Stavanger, roser prosjektet.

– Mediebyen Stavanger er et enormt viktig byutviklingsprosjekt for Nytorget og byen. Vi ønsker et kunst og kulturtorg. Prosjektet vil hjelpe med å transformere Nytorget til et levende torg.

Utbygger ønsker å rive den gamle politistasjonen. Det er det mange som er negative til.

– Nå skal saken behandles politisk. Vil man bevare bygget, så blir det ikke noe medieby. Jeg forstår at det er en viss nostalgi og at bygningen har an arkitektonisk verdi, men det må måles opp mot effekten vi får med å samle arbeidsplasser i sentrum, få inn et moderne bygg som vil stå i lang tid. Vi får et klimaavtrykk ved å rive, samtidig får vi utbyttet hver kvadratmeter på en annen måte, sier Mossige.

Selv vil Mossige bevare den spesielle trappen og kunstverket i den gamle politistasjonen. Utsmykningen trappen er et av de få monumentale verkene som er igjen etter stavangerkunstneren Andreas Bøe.

Mossige forsikrer om at Metropolis, ungdomskulturhuset, som i dag huses i den gamle politistasjonen, skal få nye lokaler i Mediebyen.

– Når vi snakker om byggingen av Mediebyen, er det også viktig å slå fast at vi får på plass et flott sted for Metropolis. Det blir et av de beste kulturhusene for ungdom i Norge – med storsal, gode rammer. Et skikkelig løft, sier Mossige.

Tror på samarbeid

Konsernsjef Kristin Skogen Lund har signert avtalen på vegne av Schibsted og Stavanger Aftenblad. Hun tror at samlokalisering og tettere samarbeid på utvalgte områder kan styrke evnen til å møte endringer og konkurranse.

–  Vi har en felles tro på at selskaper og institusjoner har et potensial for å utnytte hverandres sterke sider bedre, sier Skogen Lund.

NRKs kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen sier hun er glad for at Mediebyen Stavanger nå blir en realitet.

– Jeg har en grunnleggende tro på at samarbeid mellom små og store medieaktører styrker det norske mediemangfoldet, sier kringkastingssjefen.

Slik kan Mediebyen Stavanger på Nytorget se ut. Utbygger jobber med å endre på fasadeuttrykket.


Byggingen av Mediebyen Stavanger betyr at det gamle politihuset på Nytorget må rives. Saken skak opp til politisk behandling i høst.
Nyeste fra Dagsavisen.no: