Stavanger

Svane-volden: Dette er strafferammen

To menn er mistenkt for svanemishandling i Stavanger sentrum. - Politiet setter stor pris på tips fra publikum.

En video av to menn som mishandlet svaner ved Breiavatnet i Stavanger sentrum onsdag kveld, førte til politietterforskning.

Torsdag fikk politiet tips om saken. I etterkant har politiet fått en rekke nye tips i saken. Fredag morgen melder Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding at to menn er mistenkt for mishandlingen.

– På bakgrunn av disse tipsene har nå to menn status som mistenkte. De er ikke pågrepet, men politiet vil forsøke å avhøre dem i løpet av helgen, sier jourhavende jurist, Sveinung Andersen.

Overfor RA forteller Andersen hva som er strafferammen for svanevolden.

– I dette tilfellet handler det om brudd på dyrevelferdsloven. Det straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. Det er en forlenget strafferamme i grove tilfeller, men denne saken er mest sannsynlig en vanlig overtredelse. Videre etterforskning vil bestemme hva slags påstand politiet vil legge seg på i denne saken, sier politijuristen til RA.

I tillegg til video har politiet avhørt flere relevante vitner i saken. Etter at videoen var ute fikk politiet en rekke tips om hvem mennene på videoen kunne være

– Vi setter pris på at publikum engasjerer ser, sier Andersen.

Politijuristen sier at det ikke er andre personer i politiets søkelys.

Døde?

Videoen av mishandlingen, som ble tatt opp av et vitne til hendelsen, er også delt i sosiale medier, og der gis det informasjon om at svanene er døde.

Dette er ikke opplysninger politiet er kjent med.

Ifølge dyrevernorganisasjonen Noah er det «usikkert om fuglene overlevde mishandlingen»

– Politiet kjenner ikke til tilstanden til svanene, men vi har ikke fått inn melding om at det er funnet døde svaner i dette området siden dette skjedde, sier politiadvokat Per Terje Brundtland i en pressemelding.

Noah reagerer sterkt på hendelsen.

– Filmen som er spredt siste døgn, viser grov mishandling og det er uakseptabelt om ikke hendelsen får strafferettslige konsekvenser. Noah anmelder, og understreker viktigheten av at alle som har tips melder ifra. Hendelsen er sjokkerende, sier veterinær og Noah-leder Siri Martinsen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: