Stavanger

Ledaal-dommen: - Viktig for framtidige prosjekter

Alfred Ydstebø er lettet over at Lervig Local får fortsette pubdriften. - Kjempeviktig i forhold til andre prosjekter, sier utbyggeren, som samtidig stusser over at Base Gruppen må betale saksomkostningene. I tillegg får beboerne prisavslag.

Tre nabopar i Ledaal Park på Eiganes saksøkte utbygger Alfred Ydstebø-selskapet Ovalen Sandnes AS. Under den tre dager lange rettssaken i slutten av juni fortalte beboerne om hvordan boligdrømmen hadde blitt til et mareritt. Støyen fra puben og mikrobryggeriet Lervig Local har ikke vært til å leve med, forklarte beboerne i retten.

På den andre siden mener utbygger at de har fulgt alle lover og regler, at beboerne burde vært klar over at førsteetasjen var regulert til restaurant og servering, og at man må regne med noe støy og aktivitet i et sentralt område.

Denne uken kom dommen. Utbygger, som er huseier til Lervig Local, vant fram på det de mener er de viktigste punktene: At mikrobryggeriet får fortsette driften som før.

Beboerne ville redusere uteserveringen til 16 sitteplasser, fjerne glasshuset som kalles orangeriet og redusere åpningstiden til klokken 22.00 alle dager.

Foto: Tore Bruland

Lettet Ydstebø

– Dette fikk beboerne ikke medhold på. Og det var utrolig viktig. At Lervig Local får fortsette driften som før, var det absolutt viktigste for oss. Det er jeg veldig letter over, sier Base Gruppen-sjef Alfred Ydstebø til RA.

Han mener dommen er viktig i forhold til framtidige utbyggerprosjekter som omhandler bolig og næring i form av restaurant og servering i samme bygning.

– Kjempeviktig! Vi har for eksempel Sverdrupkvartalet, hvor det i høyeste grad er en miks av bolig, næring, restaurant og servering. Det er også andre prosjekter. Slike prosjekter kommer mer og mer. Sånt sett er denne dommen viktig. Jeg er glad at dommen har tatt med at man må tåle en viss aktivitet og støynivå når man bor urbant, sier Ydstebø.

Hva som ville vært konsekvensen for framtidige prosjekter dersom beboerne hadde fått medhold, blir for hypotetisk til svare konkret på, sier Ydstebø.

– Men det ville jo ikke være bra. Da måtte vi ha anket, sier han.

– Det er alltid kjedelig å være i en rettssak med kunder av oss. Ledaal Park er et fint prosjekt. Det er synd vi endte i retten, legger Ydstebø til.

Fornøyd med å bli trodd

De tre naboene får til sammen 1.320.000 kroner i prisavslag. Beboernes advokat Ine Knutsen Stenevik har på grunn av ferietid ikke diskutert summene grundig nok med klientene sine til å kommentere om naboene er fornøyd.

– De er fornøyd med å bli trodd og hørt, og at retten av sett hvilke konsekvenser det har vært for dem. De registrerer at retten ikke har gitt dem medhold på hovedkravene, men at de får prisavslag. De er fornøyd med at utbygger må dekke saksomkostningene deres, sier Knutsen Stenevik.

At Lervig Local får fortsette driften, registreres av beboerne, forteller Knutsen Stenevik.

Om beboerne vil anke, eller om noen av dem ønsker å selge og flytte, kan advokaten ikke svare på.

– På grunn av ferien har vi ikke fått diskutert dommen grundig.

Det er Birte Helgø, Patrick Josef Marie Decosemaeker, Kari Helen Tollefsen, Terje Wiig, Marlén Jünge, og Ulrik Jünge som har gått til søksmål mot Ovalen Sandnes AS for å få fjernet det de mener er støy fra Lervig Local i Ledaal Park. Her i samtale med advokat Sven Anders Stigen Drangsholt.

Ydstebø: – Stusser

Ydstebø stusser over at Base Gruppen må betale beboernes advokatutgifter, samt at beboerne fikk prisavslag.

– Slik jeg ser det, så har vi vunnet fram på hovedpunktene i saken – men vi dømmes til å betale saksomkostninger og prisavslag. Det stusser jeg på. Om det er noe vi gjør noe videre på får vi se på når vi har fått diskutert og gått igjennom dommen grundigere, sier han.

Base-advokat Fredrik Gisholt er også overrasket over at hans klient må betale saksomkostningene.

– Vi vant på de absolutt viktigste punktene. Saksøkerne anførte at det var en rekke mangler, men vi har fått medhold på alt knyttet til mangelspørsmål, utenom orangeriet hvor retten mener utbygger burde gjort mer.

Når det gjelder orangeriet, så mener tingretten av utbygger har fulgt Plan- og bygningslovens bestemmelser og at utbygger ikke trengte å varslet beboerne. «Saksøkerne berøres imidlertid i høyeste grad av tiltaket, og etter rettens oppfatning er det åpenbart at de burde vært gitt anledning til å uttale seg», heter det i dommen.

Lervig Local er på bakkeplan i bygningen.

---

Dette er saken:

Seks beboere, tre nabopar, i Ledaal Park på Eiganes saksøkte utbygger Alfred Ydstebø-selskapet Ovalen Sandnes AS for å fjerne støy fra puben og mikrobryggeriet Lervig Local.

Rettssaken gikk over tre dager i Sør-Rogaland tingrett i slutten av juni.

Nå er dommen klar. Utbygger får medhold på hovedpunktene. Lervig Local får fortsette driften som før. Åpningstiden blir ikke redusert og uteserveringen får bestå.

Beboerne får likevel prisavslag. Det ene paret får 600.000 kroner, de andre to henholdsvis 370.000 og 350.000 kroner. I tillegg må utbygger betale advokatutgiftene til beboerne, som er 841.000 kroner. Totalt koster rettssaken Base Gruppen i overkant av tre millioner kroner.

Det er per i dag uvisst om noen av partene anker.

---





Mer fra Dagsavisen