Stavanger

Ledaal Park-rettssaken: – Boligdrømmen ble et mareritt

Under rettssakens andre dag fortalte beboerne om hvordan støyen fra Lervig Local påvirker livene deres, og at de føler seg lurt av utbygger. Prosjektleder i Base Gruppen forteller at ingenting har vært skjult for beboerne.

Mandag startet rettssaken hvor seks beboere krever tiltak fra Alfred Ydstebø-selskap for å få fjernet støy fra puben og mikrobryggeriet Lervig Local på Eiganes. Fyllebrøl, høylytt snakking, røyking, forsøpling og urinering. Sjenerende bråk fra Lervig Local – som har en kapasitet på 300 gjester – er sakens kjerne.

På rettssakens andre dag vitnet beboerne. Oppsummert fortalte beboerne i Alexander Kiellands gate om boligdrømmen som ble til et mareritt.

– Støy var en bekymring for oss, men vi ble beroliget av megler med at det skulle være ro klokken 23. Prospektet var fantastisk og vi gledet oss til å flytte inn. Det var drømmeleiligheten. Her skulle vi bli gamle. Vi kunne ikke i vår villeste fantasi forestille oss slik det ble. Vi fikk granatsjokk da Lervig Local åpnet, forteller beboer Marlen Jünge fra vitneboksen.

– Psykisk terror

Hun beskriver hverdagen som et mareritt. Psykisk terror.

– Man lever med musikken dunkende hele tiden. Vi våkner om natten. Jeg kan nesten ikke forklare hvor jævlig denne situasjonen har vært, sier Jünge.

Ektemannen Ulik Jünge har ført en logg av hendelser som har vært sjenerende.

– Jeg hadde aldri trodd at loggen skulle bli så lang. Jeg er oppvokst i leilighet, i Oslo. Jeg har et godt referansepunkt på hva som er et normalt lydbilde. Vi blir vekket av hyling og skriking rett utenfor soveromsvinduet. Lydlåsen har ført til bedre lydnivå, men det betyr ikke at situasjonen er bra, sier Ulrik Jünge.

Dette krever beboerne

  • Se seks beboerne fra de tre boenhetene krever at puben lengste tillate åpningstider skal være klokken 22.00 alle dager.
  • Glassverandaen på uteserveringen til puben skal fjernes i sin helhet og arealet skal ikke benyttes til mer enn 16 sitteplasser på uteserveringen.
  • Subsidiært krever beboerne prisavslag fastsatt etter rettens skjønn.

På den andre siden mener utbygger at det ikke foreligger en mangel, og at alle leilighetene er i samsvar med kravene i kjøpekontraktene.

Utbygger mener også at beboerne er godt kjent med at leilighetene ligger sentralt i Stavanger med umiddelbar nærhet til uteserveringen til Matmagasinet. I tillegg mener utbygger t det var tilstrekkelig informert om at det skulle være bevertning og uteservering i første etasje i sameiet.

Føler seg lurt

Kari Helen Tollefsen fortalte at hun føler seg lurt av utbygger.

– Vi var klar over at det skulle komme næring i 1. etasje, men det ble aldri nevnt at det skulle bygges et glassbur rett under terrassen vår. Glassburet forsterker lyden. Vi kan ikke sitte på vår egen terrasse, sier Tollefsen, som sammen med ektemannen Terje Wiig mener en mindre uteservering med parasoller – ikke glasshus – slik at man hindrer helårs-uteservering.

Advokat Fredrik Gisholt spurte knallhardt om hvorfor beboerne ikke hadde satt seg inn i reguleringsplanen, og om de forstår konseptet uteservering og mikrobryggeri.

Beboerne kontret med at de ble beroliget av megler at det skulle være ro klokken 23.00.

Advokat Fredrik Gisholt sier til RA at det i reguleringsplanen sto at det var planlagt bevertning i hele 1. etasje, samt utenfor Hermetikken og i 4. etasje som er festsalen. Det var også en rammesøknad om mikrobryggeri og restaurant.

– Har ikke lurt noen

Prosjektleder i Base Gruppen, Odd-Are Njå, vitnet også. Njå fortalte at alle eiendomsprosjekt i sentrumsområder er pålagt å ha næring i 1. etasje. Da leilighetene ble solgt, var det ikke kjent hva slags aktør som skulle inn i 1. etasje.

– Et mikrobryggeri, serveringssted eller matbutikk var noe vi håpet å få til. Vi var i kontakt med flere aktører. Da Lervig viste interesse følte vi at vi fikk full pakke, sier Njå.

Avtalen ble inngått desember 2018.

Njå forteller at det ble oppfordret til liv rundt parken fra kommunalt hold.

Base-prosjektlederen ble grillet av advokat Ine Knutsen Stenevik om han synes det er greit at beboere ikke får sove om natten, og om han tror på dem når de forteller om støyplagene.

– Jeg tror på det de sier. Så er det jo også slik at støy er subjektivt.

Njå påpekte også at det er totalt 21 leiligheter i Ledaal Park, og at det er andre beboere som bruker terrassene sine.

Njå sa også at støyen var verre før.

– Ingenting i denne prosessen har vært skjult for beboerne, sier Njå, som sier at konseptet i første etasje er slik det var tiltenkt.

Base Gruppen har også tilbudt å kjøpe tilbake leiligheter. Njå understrekte at det ikke betyr at utbygger innrømmer at det er mangler ved produktet som er solgt.

Sameie-styreleder: – Gjelder også andre

Styreleder i sameiet i Ledaal Park, Morten Mauritzen, fortalte at styret i sameiet har fått «enormt med klager» på støy siden Lervig Local åpnet august 2020.

– Størstedelen av klagene kommer fra beboerne som har gått til sak, men andre har også klaget, sier Mauritzen.

Styrelederen forteller at medbeboere klager på musikkstøy. Det er støy fra folk fra folk som kommer og går. Det er urinering og røyking under balkonger.

Sameiet har også nedsatt en arbeidsgruppe for å håndtere alle klagene. Arbeidsgruppen har også forsøkt å finne løsninger, ifølge styreleder Mauritzen.

– Det er ikke lett å sitte på egen terrasse når det sitter gjester på uteserveringen to meter nedenfor, sier Mauritzen.

– Det er ikke tvil om at de som har leilighetene nærmest uteserveringen hører mye mer enn dem som bor lenger vekke. Jeg bor i 4. etasje og er mindre plaget.

---

Dette er saken:

Seks beboere i eksklusive Ledaal Park krever tiltak fra utbygger Alfred Ydstebø-selskapet Ovalen Sandnes AS for å fjerne støy fra puben og mikrobryggeriet Lervig Local.

Rettssaken går over tre dager i Sør-Rogaland tingrett i Handelens Hus.

Beboerne som går til sak er Terje Wiig og Kari Helen Tollefsen, Ulik og Marlen Jünge, Birte Helgø og Patrick Decosemaeker. Beboerne er representert ved advokat og prosessfullmektig Ine Knutsen Stenevik og Sven Anders Stigen Drangsholt i Haver Advokatfirma.

Advokat Fredrik Gisholt i Wiborg Rein Advokatfirma sammen med advokatfullmektig Kamilla Hope Kleppenes representerer utbygger. Beboerne gikk til sak mot selskapet Ledaal Park Alexander AS, som senere har fusjonert inn i Ovalen Sandnes AS. Begge selskap eies av Base Gruppen AS, som Alfred Ydstebø står bak.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: