Stavanger

Kommunen gir bort 18.000 av disse

Slik kan du hente tulipanløkene. - Ta med pose, oppfordrer Stavanger kommune.

Stavanger kommune gir bort 18.000 tulipanløker i slutten av mai og begynnelsen av juni.

NB! Fra 24. mai har kommunen endret hvordan du kan hente tulipanløkene. Les mer her.

Hvorfor gjør kommunen dette?

Kommunen pynter med tulipaner i sentrum hvert år. Men når de visner og bedene skal gjøres klare for sommerblomster, må de vekk.

Løkene kan ikke bli liggende i bedene i sentrum fra år til år, slik de gjerne gjør i mange private hager. De samme kommunale bedene brukes til sommerblomster straks tulipansesongen er over.

Det vanlige er å la løkene bli kompost, men i stedet vil kommunen gi dem bort.

I en pressemelding sier kommunen at det er for ressurskrevende å tørke og lagre løkene.

Hvordan tørke løkene?

  • La tulipanløk med stengel og blader tørke på et tørt og luftig sted, gjerne oppå en avis eller lignende.
  • Når all næring fra stengel og blad har trukket ned i løken, fjernes de visne bladene og stilkene.
  • Lagre løkene i en bod eller i kjelleren.

Vil du ha null arbeid med tørking og lagring, og sikre deg størst mulig grad av blomstring, kan det være et godt alternativ å heller kjøpe blomsterløk av god kvalitet.

Plantetips til høsten

  • Tulipanløker plantes til høsten, 2–3 ganger så dypt som høyden på løken. Bruk gjerne en plantespade. La det være rundt 10 centimeter mellom hver løk.
  • Løkene liker lett og luftig jord, gjerne iblandet sand eller annet som drenerer vannet godt. Kompost er også bra å blande i, det gir tulipanløkene god næring og bedre blomstring.
  • Blomsterløker du har satt i jorda, kan også bli stående år etter år, hvis du ikke driver sesongplanting i bedet, slik kommunen gjør. Vent uansett til stilken er vissen før du fjerner den. Da har løken i jorda fått næring til å danne blomstring neste år.
  • Sett gjerne tulipanløkene sammen med stauder som liker de samme vekstforholdene. Da kan staudene dekke over de visne tulipanbladene etter hvert som de vokser til.
  • Gjødsle gjerne litt etter at tulipanene har blomstret, slik at røttene kan bidra til å fylle løken med ny næring. Ikke gjødsle før tulipanen har blomstret. Det kan føre til en kortere blomstringsperiode.
  • Det kan være at du ikke lykkes med å få tulipanløkene til å blomstre igjen. Kommunens tulipanløker er for det meste produsert for mer varmekjære land enn oss her i Norge. Men en god og varm vår øker mulighetene.






Mer fra Dagsavisen