Stavanger

Samler UiS-studentene i nytt velferdsbygg

Et nytt velferdssenter tar form på Universitetet i Stavanger, og tilbudene til studentene samles.

Utvalg for by- og samfunnsutvikling fikk torsdag en presentasjon av et skisseprosjekt Link Arkitektur har utarbeidet for Studentsamskipnaden i Stavanger. Politikerne behandler reguleringssaken i kommende møte.

Utvider sportssenter

Essensen er at alle velferdstilbudene til studentene samles i en bygning sør for Kjølv Egelands hus, øst for dagens sportssenter. SiS Sportssenter bygges på i sør, får en større klatrehall, padelbaner og en ny performanceavdeling. Studenthuset er tenkt i fire etasjer i tillegg til en underetasje, og skal ha variert innhold, studentaktiviteter, bespisning, linjeforeninger, studentpub, fagbokhandel og spillarealer om områder for sosiale samlinger. Det er også satt av plass til kontorer og linjeforeninger, arealer til sosiale samlinger og en helseavdeling, for eksempel med leger, tannleger og fysioterapeut.

– Vi ønsker et senter som er mest mulig åpent gjennom døgnet, der studentene får lyst til å være, kan få utført alle oppgaver og der det er trygt, et sted hvor man alltid møter folk, sier administrerende direktør Elisabeth Faret i Studentsamskipnaden til RA.

Uformelle møteplasser

Hun peker på at studentene trenger uformelle møteplasser i tillegg til velferdstilbudene, og øke organiserte og uorganiserte aktiviteter blant studentene i regionen, også med mål om å redusere ensomhet under studietilværelsen.

Skisse av det nye velferdsbygget, med et utvidet SIS sportssenter til venstre.

– Det skjedde et skifte med koronaen som ikke var så bra, studentene oppholder seg mer hjemme. Studentene må være studenter, møtes, delta i diskusjoner. Et felles bygg vil være veldig bra for studentene, og løfte oss mye som universitet. Vi vil forsterke campusstrukturen og studentmiljøet i Stavanger, og skape egen identitet, forskjellig fra andre universiteter, sier Faret.

Mål om snarlig byggestart

Byggestarten kan komme raskt.

– Vi har et mål om å starte byggingen ved årsskiftet 2022-2023, med ferdigstillelse i andre kvartal 2024, sier assisterende direktør Øyvind Lorentzen.

Link Arkitekturs arkitekt Tannaz Meshkat betegner oppdraget som superspennende, og visjonen har vært å forme et hus med liv fra tidlig morgen til sen kveld, et sted studentene har eierskap til.

– Vi forsøker å skape et åpent hus hvor studentene kan være både mer passive eller aktive deltakere i funksjonene, lage et sted der man kan se og bli sett, ha et sted å gå til og møte andre og lett bli en del av et miljø, sier Meshkat.

Gangvei inne i bygget

Det er planlagt en innvendig passasje gjennom bygningen, som dagens sør-nord-gangvei fra studentboligene. Meshkat ser for en romslig passasje med gatepreg.

– Den nye gangforbindelsen skal gjøre det lett å se de ulike aktivitetene, og å bli fristet til å stoppe opp og delta, sier Link-arkitekten.

Hun peker på at shuffleboard, biljard, brettspill og skjermbaserte spill og et spiseområde vil være aktuelle tilbud. I tillegg har arkitektene laget et såkalt hjerterom, et amfi, der studentene kan oppholde seg i et fellesskap. Bygningen skal ha flest mulig innfallsporter, den ene fra hovedetasjen ut til en overbygd uteplass i tilknytning til det store parkområdet i øst.

Det nye velferdssenteret på Universitetet i Stavanger skal bidra til å skape uformelle møteplasser.






Mer fra Dagsavisen