Stavanger

- Overraskende og skuffende av varaordføreren

- Nå er det viktig å stanse denne grasbrannen hun har startet, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp) om utspillet fra Dagny S. Hausken (Sp). Varaordføreren mener kommunesammenslåingen ikke har vært positiv for Rennesøy.

7. februar skrev RA om tidligere ordfører i gamle Rennesøy kommune som sa at det ikke har blitt bedre på Rennesøy to år etter kommunesammenslåingen med Stavanger.

– Rennesøy var en veldrevet kommune. Etter sammenslåingen har Rennesøy mistet 35–40 kommunale arbeidsplasser. Vi må arbeide for å opprettholde tjenestetilbudet i Rennesøy. Frisklivssentralen ble flyttet til Storhaug og tannhelsetjenesten ble foreslått nedlagt av Tannhelse Rogaland. Vi må passe på korttidsplassene på sykehjemmet. Folk som må på sykehjem vet ikke hvor i kommunen de ender opp. Vi må kjempe for nok ressurser til skolen, sa Hausken til RA.

– Avstandene er mye større, kulturforskjeller. Rennesøy har mistet mye av styringen. Nå er Rennesøy en liten kommunedel i et større system. Rennesøy-identiteten forsvinner, sa Hausken.

– Jeg skylder ingenting på Stavanger. Kommunesammenslåingen ble presset fram i hele landet av den forrige regjeringen, sa Hausken, som også poengterer at hun nå er varaordfører i Stavanger og nå representerer og jobber for alle innbyggere i hele Stavanger kommune.

– Burde snakket opp prosessen

Uttalelsene får gruppeleder i Stavanger Frp, Leif Arne Moi Nilsen, til å reagere kraftig.

– Jeg ble veldig overrasket. Det er veldig skuffende at varaordføreren, som også skal vikariere som ordfører, kommer med dette. Jeg synes varaordføreren er kjekk og hyggelig, men her burde hun heller vært med og snakket opp prosessen. Det har kun gått to år siden sammenslåingen, og det har vært koronapandemi. Denne sammenslåingen er framtidsrettet og har et 50-årsperspektiv, sier Moi Nilsen til RA.

Denne sammenslåingen har et 50-årsperspektiv.

—  Leif Arne Moi Nilsen, gruppeleder Stavanger Frp

Ber om sak

Moi Nilsen vil ha fakta på bordet. I UMU, utvalg for miljø og utbygging, vil han be administrasjonen om en sak om alt Stavanger har gjort på Rennesøy og Finnøy side sammenslåingen.

– Jeg vil be administrasjonen om en sak hvor alt Stavanger har gjort på Rennesøy og Finnøy kommer fram. Både det som er gjort og det som er i beddingen. Alt fra tiltak på lekeplasser, barnehager, skolegårder, sykehjem, sier Moi Nilsen.

– Det er løsrivingsstemning flere steder i landet, inkludert i Sandnes og Forsand. Er du rett løsrivingslysten vil blomstre på Rennesøy og Finnøy?

– Der er derfor jeg vil gå ut med dette nå. Vi må stanse denne gressbrannen varaordføreren har startet. Jeg vil ta tak i dette før usanne rykter og oppfatninger får spre seg. Det kan skje fort, spesielt når en varaordføreren og tidligere ordfører i gamle Rennesøy kommune sier dette, mener Moi Nilsen.

Moi Nilsen: – Fått til mye

Frp-gruppelederen sier at selv er han fornøyd med alt den nye kommunen har fått til på øyene.

– HjemJobbHjem-ordningen hadde aldri kommet uten. Finnøy hadde ikke blitt bomfritt uten Stavanger Frp. Det er gjort mye med uteområdene. Mange er fornøyde. Ja, det er ikke kommet bru til alle øyene, men det var det ikke før heller. Og ja, gamle Rennesøy kommune brukte nok mer penger på skole enn det Stavanger gjør, men mange innbyggere er fornøyd med å bli en del av Stavanger kommune. Det er egne kommunedelsutvlag på Rennesøy og Finnøy. Disse lytter vi til. De kjenner sin egen bydel best. På Rennesøy er det innbyggertorg hvor det sitter to personer som kan svare på alle spørsmål, sier Moi Nilsen og fortsetter:

– Alle partier ønsker en god kommune som Rennesøy og Finnøy er en del av. Dette tar tid å få til alt. Dette er et langsiktig prosjekt. Jeg tror ikke tjenestene til innbyggerne på Rennesøy og Finnøy har blitt dårligere, sier Frp-gruppelederen.

Hausken: – Han får si det han vil

Varaordfører Hausken har fått framlagt kritikken fra Moi Nilsen, men vil ikke si for mye. Hun mener hun har sagt hva hun mener.

– Moi Nilsen får si det han vil. Han vet godt hva jeg mente om sammenslåingen. Det betyr ikke at jeg ikke bryr meg om Stavanger. Jeg er glad i Stavanger og dette har ingenting med politikken å gjøre. Jeg klarer fint å skille.

– Jeg håper også at det kommer nye ting til Rennesøy og Finnøy. Så var det ikke slik at det var stillegang på Rennesøy før sammenslåingen heller. Jeg håper vi skal klare å opprettholde det gode tjenestetilbudet vi hadde i Rennesøy, sier Hausken.

Varaordfører i Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp).






Mer fra Dagsavisen