Stavanger

Vaksinebussen gjør stor suksess blant studentene

Vaksinebussen har siden oktober kjørt rundt i hele Stavanger for å gjøre vaksinasjonen så tilgjengelig som mulig. Bussen har vært to dager på Universitetet i Stavanger etter jul og 287 personer har brukt tilbudet.

– Jeg synes dette var en veldig praktisk måte å ta vaksinen. Jeg hadde egentlig bestilt time om to uker, men så var jeg her på Universitetet og så at bussen var der. Siden jeg hadde pause i studiene tenkte jeg «hvorfor ikke bare ta vaksinen nå?», sier student Aleksandra Mjøs (25) til RA.

Hun var blant de mange studentene som valgte å vaksinere seg da vaksinebussen stakk innom UiS onsdag. Bussen tar kun drop-in og utenfor var det kø med studenter som gjerne ville bli vaksinert. Selv om bussen er et uvanlig sted å vaksinere seg, synes Aleksandra det var veldig enkelt og greit.

– De bare registrerte alt, satte vaksinen, også satt jeg og ventet i 20 minutter sammen med de andre. Det føltes litt som vi skulle på tur.

Aleksandra Mjøs er student ved UiS og fornøyd med tilbudet vaksinebussen gir.

Dette er femte gangen bussen er på Universitetet. Ifølge avdelingsleder for vaksinetjenesten i Stavanger, Erik Bjerk, er Universitetet blant de stedene vaksinebussen har vært flest ganger.

– Vi har hatt en bra pågang på UiS hele veien, også før jul, sier Erik Bjerk.

Med 287 besøkende på to dager etter jul, ligger UiS godt over snittet for vaksinebussen. Til daglig er det cirka 85 personer som benytter seg av tilbudet i Stavanger. Antallet varierer derimot stort fra sted til sted.

Ikke bare tredje dose

Regjeringen har som mål at alle over 18 år skal ha fått tilbud om tredje dose, altså oppfriskningsdosen, innen utgangen av februar. Det er derimot en økende skepsis blant unge om de egentlig trenger en ny dose. Aleksandra var derimot aldri i tvil.

– Jeg har hele tiden vært sikker på at jeg skulle vaksinere meg, selv også med tredje dose.

Hun tok sin andre dose for minst fire og en halv måned siden, og var derfor kvalifisert for tredje dose. Det er derimot en god del av studentene som kommer innom for å ta første eller andre dose.

– Det er kanonbra at noen ombestemmer seg og likevel ønsker første eller andre dose. Uansett hvilke av de tre dosene de tar, synes jeg det er veldig bra at de vaksinerer seg og dermed bidrar til at vi gradvis kan leve som normalt igjen, sier Bjerk.

Han påpeker likevel at regjeringen har endret sin anbefaling om dose tre, sammenlignet med dose en og to.

– Regjeringen sier nå at de i aldersgruppen 18–44 kan ta dose tre, i motsetning til bør, slik anbefalingene er for dose en og to. Trenden i Europa er derimot at du må ha tre doser for å klassifiseres som fullvaksinert, så det er det nok en del studenter som føler seg tvunget til å ta dose tre hvis de vil ut å reise igjen.

Kommer tilbake flere ganger

Det er ikke satt noen sluttdato for vaksinebussen sin ferd rundt om i Stavanger, men dersom du er student og ønsker å ta vaksinen, får du straks en ny sjanse til å gjøre det på Universitetet.

– Vaksinebussen skal tilbake igjen i uke fem og dersom vi merker stor pågang også da, skal du ikke se bort ifra at bussen dukker opp på UiS flere ganger senere også, sier Erik Bjerk.

Bussen har vært i bruk minst fem dager i uken gjennom hele pandemien. Snart starter også apoteket å vaksinere her i Stavanger, samtidig som flere og flere vil ha fått sine ønskelige doser i løpet av de neste ukene. Bjerk sier derimot at så lenge etterspørselen er stor nok, vil vaksinebussen fortsette sitt tilbud.

Mer fra Dagsavisen