Stavanger

Mobilitetsuka: Gjør det lettere å gå, sykle eller reise kollektivt

Bærekraftige reiser i hverdagen er tema for årets utgave av Mobilitetsuka i Stavanger, som starter torsdag.

Prosjektleder Imme Dirks Eskeland i Stavanger kommune. Foto: Stavanger kommune

Torsdag starter Mobilitetsuka i Stavanger. Det er er et ukelangt arrangement som blir markert i september hvert år i mange byer og tettsteder over hele Europa. Det er mange ulike arrangementer i løpet av uken som aller har et felles mål om vri reisevanene til folk i en mer miljø- og helsevennlig retning.

– Vi viser hva kommunen gjør for at det skal bli lettere for alle å gå, sykle og/eller reise kollektivt og arrangerer forskjellige aktiviteter for å skape engasjement, opplyser prosjekt Imme Dirks Espeland i Stavanger kommune. Mobilitetsuka i Stavanger er et samarbeid mellom Stavanger kommune og Bymiljøpakken.

Stavanger kommune har sprayet hyggelige  beskjeder på asfalten på gang- og sykkelveiene i Stavanger.

Bærekraftige reiser

Det overordnede temaet for årets arrangementer er «Hold deg sunn - reis bærekraftig».

– Det vil si at miljøvennlige reiser er bærekraftige, både for miljøet og folkehelsen, opplyser prosjektlederen.

Dette er programmet for Mobilitetsuka (16. september-22. september):

  • Hillevågstur med TV-kokk Kjartan Skjelde og Stavanger turistforening torsdag 16. september kl. 10 – 14 (start på Hillevåg torg). Gratis rusletur med turmat-tips. Sjekk her for mer info og påmelding Hillevågsturen med Kjartan Skjelde (559) — Turer og aktiviteter — Stavanger Turistforening.
  • Vinn en el-lastesykkel til en verdi av kr. 55 000,-! Møt opp i Byparken torsdag 16. september kl. 16-18 hvor det arrangeres visning og prøvesykling av el-lastesykler. Samt at man kan snakke med barnefamilier som bruker el-lastesykkel i hverdagen.
  • Gratis sykkelservice. Justering av gir og brems, luft i dekkene og olje på kjedet. Kontroll av sykkelen med tilstandsrapport. Alle steder fra kl. 17 til 19: Mandag 20. september: Storhaug skole, Kvaleberg skole og Revheim skole. Tirsdag 21. september: Hundvåg skole, Finnøy sentralskule og Vikevåg skole. Onsdag 22. september: Kannik skole, Hinna skole og Tastarustå skole
  • Utdeling av gratis frokost til de som går, sykler eller reiser kollektivt mandag 20., tirsdag 21. og onsdag 22. september fra kl. 7 til 8
  • Postjakt med Stavanger orienteringsklubb hele uken (16.-22. september). Ta med familien eller venner og oppdag nye turområder. Spennende og aktive turer. Vinn flotte premier. Mer info og kart finner du på www.postjakten.no.
  • Hvor i kommunen bør det stå en ny benk? Innspillsrunden er avsluttet. Tirsdag 21. september lanserer vi hvilke tre steder som får seg en bonusbenk.
  • Se fram, opp, rundt deg og ned når du går eller sykler. Se etter Paradis-leken og hyggelige beskjeder på fortauene.
  • Beintøft: Rundt 4 000 elever fra 12 barneskoler i Stavanger deltar i Gå til skole-konkurransen Beintøft som foregår 30.08. – 24. september. Elevene får poeng for hver dag de går eller sykler/sparker til skolen i stedet for å bli kjørt. Noe som er bedre for miljø, luftkvalitet rundt skolene, trafikksikkerhet og ungenes egen helse.

PS: Miljøsøndag, som til vanlig er en fast ingrediens i Mobilitetsuka, er dessverre avlyst på grunn av covid-19 pandemien.

Mer om Mobilitetsuka, programmet og de ulike arrangementene finner du på Stavanger kommunes nettsider.