Stavanger

Disse jobbene gjør at du kan levere tidligere og hentet senere i barnehagen

Har du en samfunnskritisk jobb kan få et utvidet tilbud i barnehagen og SFO, selv om barnehagen er på rødt nivå.

Alle skoler og barnehager i Stavanger kommune er på rødt nivå fra torsdag 15. april til 30. april. Alle barn og elever skal fortsatt gå på i barnehagen og på skolen, men rødt nivå betyr reduserte åpningstider og oppholdstid i barnehager og SFO. For eksempel kan levering og henting i barnehagen mellom klokken 08 og 15.15 by på hodebry for småbarnsforeldre.

Barn med minst én forelder med et yrke som er en kritisk samfunnsfunksjon kan likevel få et utvidet tilbud i barnehagen og på SFO. Det samme gjelder barn med spesielle behov.

Sjekkliste

Regjeringen har kommet med en oppdatert liste over jobber som er samfunnskritiske.

  • Et utvidet tilbud gjelder for barn og elever under 12 år, som har minst én forelder ansatt i en kritisk samfunnsfunksjon eller andre kritiske virksomhetsfunksjoner som vurderes som viktige i håndteringen av utbruddet av covid-19.
  • Barn som har minst én foresatt i en kritisk samfunnsfunksjon og barn med særlige behov skal ha tilbud i barnehagen eller på skolen/i skolefritidsordningen.
  • Hvor omfattende tilbudet utover den reduserte åpningstiden skal være, vurderes i hvert enkelt tilfelle, og tar utgangspunkt i behovet som skal ivaretas. Det tilbudet barn normalt har i barnehagen, på skolen og i skolefritidsordningen, vil utgjøre en ytre ramme for hvor omfattende tilbudet kan være.
  • Arbeidsgiver må på forespørsel kunne bekrefte at foresatte er personelle i kritisk eller viktig samfunnsfunksjon og/eller har virksomhetskritisk oppgave.
  • Det er tilstrekkelig at én av de foresatte arbeider innenfor en kritisk eller viktig samfunnsfunksjon. Dette gjelder også for tilfeller der barnet ikke bor sammen med begge foresatte.
  • Kommunen skal også sørge for at det etableres et tilbud for barn og unge med særlige behov som ikke kan ivaretas når barnehage, skole eller andre dagtilbud er stengt eller har redusert åpnings- eller oppholdstid.
  • Skole- og barnehageeiere skal som tidligere foreta en selvstendig vurdering av den enkelte person som ber om utvidet tilbud på grunn av samfunns- eller virksomhetsfunksjon. Det er ikke klagerett på avslag.

– Ikke alle innenfor disse jobbene

– listen over samfunnskritiske jobber er lang, men for å få utvidet oppholdstid trenger foreldre å lever en bekreftelse fra arbeidsgiver på at de har en samfunnskritisk funksjon, forteller Monica Buvig Stenseth, barnehagesjef i Stavanger kommune til RA.

Barnehagesjefen sier hun har full forståelse for at reduserte åpningstider kan by på logistikkproblemer i hverdagen til foreldre. Samtidig ber hun om forståelse for at barnehagene må ha kortere åpningstid på rødt nivå. Det er krevende å sikre god ivaretakelse av hensynet til foreldre, barn og ansatte når smittevern på rødt nivå sier at vi skal ha mindre grupper og faste voksne tilknyttet hver gruppe/kohort med barn.

– Det kan være forskjellige løsninger på de ulike virksomhetene. Det viktigste er et godt samarbeid og dialog mellom foreldre og barnehagen, sier Buvig Stenseth. Det har begge sider vist at de er gode til å få til tidligere!

Kutt i betalingen?

Da barnehagene var stengt i 2020 fikk foreldrene betale mindre. Slik blir det ikke nå.

– April i fjor var barnehagene helt stengt. Når det er snakk om redusert åpningstid er det ikke betalingsfritak. Her følger kommunen Statens føringer, sier Buvig Stenseth.








Mer fra Dagsavisen