Stavanger

Guns N’ Roses til Stavanger

Selveste Guns N’ Roses spiller på Forus travbane 15. juni 2022.

Axl Rose (L), lead singer, and Slash, guitarist of the US rock band Guns N' Roses, perform during a concert at the Friends Arena in Stockholm, Sweden, on June 29, 2017. / AFP PHOTO / TT News Agency / Vilhelm STOKSTAD / Sweden OUT

«Welcome to the Jungle» og «Paradise City» kommer til å ljome på Forus onsdag 15. juni 2022. Billettsalget starter kommende fredag klokken 09.00.

– «Welcome to the Jungle», sier jeg bare. Guns gjør noe med deg. Dette blir virkelig noe å se fram til. Rockesirkus! En orgie av mennesker som henger rundt halsen på hverandre og synger «don’t you cry tonight». Euforisk glede. Da er vi tilbake til normalen. Og det skal bli en enda bedre «normal», fordi vi kommer til å sette mer pris på det, sier Øivind Ekeland i Live Nation til RA.

Live Nation, Stavanger artistbyrå og Viking er arrangør. Justin Bieber var der i 2017. Nå er det tid for Guns N’ Roses på travbanen. Nyheten ble presentert på en pressekonferanse på Scandic Stavanger Forus tirsdag.

Konserten 15. juni 2022 blir første konsert med Guns N’ Roses i Norge siden 2018.

Kjartan Salvesen i Viking, Per Vervik i Stavanger artistbyrå, Øivind Ekeland i Live Nation og Børge Moi Nilsen i Viking gleder seg til å arrangere Guns N' Roses 15. juni 2022.

– Det største som har truffet regionen

– Dette er sannsynligvis det største som har truffet denne regionen – midt i pannen. Da tenker jeg på størrelse på scenen, showet, antall mennesker. Det blir «hvor var du da Guns N’ Roses kjørte på med Paradise City, sier Kjartan Salvesen, markedssjef i Viking.

Det største som har truffet denne regionen - midt i pannen.

—  Kjartan Salvesen, Viking

Det amerikanske rockebandet hadde sin storhetstid på 80- og 90-tallet. Selv i 2021 består fortsatt bandet av store deler den gamle besetningen. Legendariske Axl Rose er fremdeles vokalist. Bassist Duff McKagan er og fortsatt en del av bandet. Gitaristen Slash ble igjen en del av bandet i 2016.

– Det hjelper at Slash er tilbake. Det løfter dem tilbake der de skal være, mener Ekeland.

– Det blir han med kilten og han med hatten, slik det skal være, fortsetter Ekeland og gliser.

– Min generasjon vet hva som kommer, og de skjønner sin besøkelsestid, sier Salvesen.

– Jeg er blodfan av AC/DC, men dette er stort! Topp fem i verden i deres kategori. Vi har alltid blitt sure fordi de spiller i Oslo, Bergen eller hvor det måtte være. Nå kommer de hit. Helt fantastisk, sier Børge Moi Nilsen, salgssjef i Viking.

40.000 billetter

Det selges 40.000 billetter. Det forventes tilreisende fra hele landet.

I dagene før konserter er det ventes oppimot 100 trailere med utstyr og rigging med flere hundre personer, ifølge Moi Nilsen.

Arrangørene håper på utsolgt og fullt hus.

– Guns trekker folk. Bandet hadde den mest solgte turneen i verden i 2019, med fem millioner solgte billetter. De leverer varene, og det viser suget folket har til å oppleve dette, sier Ekeland.

– Faktisk tror jeg at sommeren 2022 er når vi alle kan gå ut og ikke være redde og føle oss trygge, sier Salvesen, som mener konserten fort kan bli startskuddet for tiden etter koronapandemien.

Moi Nilsen har sett på tegninger over hva publikum har i vente.

– Det blir et magisk show. En opplevelse for livet, sier han.

Flere konserter på Forus

Å få Axl Rose og Slash til Stavanger og Forus har ikke vært enkelt. Ekeland forteller at han har prøvd å få dem til byen siden 2000-tallet.

Denne konserten har vi brukt 1,5 år på å få til.

—  Øivind Ekeland, Live Nation

– Denne konserten har vi brukt 1,5 år på å få til. Det handler også om tiden vi har vært i. Å få konserter handler om track-record, hva du har gjort før. Bygge et marked. Vi viste at det fungerte bra med Justin Bieber. En prikkfri konsert med Guns blir utrolig viktig for fortsettelsen til Forus som konsertarena. Da er alt mulig framover, sier Ekeland.

– Det var en utrolig kamp om å få denne konserten. De har kun ni konserter i Europa. Det sier seg selv at det er mange om beinet. Å få dem til Stavanger er vi veldig fornøyd med. Forus passer ypperlig med tanke på logistikk, sier Per Vervik i Stavanger artistbyrå.

Salvesen i Viking sier fotballklubben gjerne er med på flere konserter på Forus.

– Vi har gjort mange konserter med Live Nation og Stavanger artistbyrå på SR-Bank Arena. Om vi kan bygge opp Forus til å bli nummer én konsertarena i Norge, så konkurrerer vi med Oslo, Bergen og Trondheim. Da kan vi bli den beste regionen til å arrangere konserter, sier Salvesen.

Daglig leder på Forus travbane, Bjørn Bakstevol, forteller at det er helt uproblematisk å arrangere store konserter på banen, og at han er åpen for flere arrangementer, konserter eller andre ting.