Stavanger

Kåkånomics så nær normalen som mulig

Fra onsdag til lørdag neste uke arrangeres den fjerde utgaven av økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger.

– Det sier seg selv at det blir en annerledes festival i år. Vi er inne i en krise, og det tok lang tid før vi bestemte oss for å kjøre festival, men vi følte en forpliktelse. Vi har prøvd å lage en festival så tett på normalen som mulig, med alle smittevernhensyn ivaretatt på aller beste vis, sier festivalsjef Jan Inge Reilstad til RA.

For å ivareta smittevernhensyn vil Kåkånomics i år bli arrangert på færre, men større scener. I tillegg vil det være begrenset antall publikum på hvert arrangement, og alle må kjøpe billetter og registrere seg for hvert arrangement på forhånd.

– Vi har et flott og stort lag av teamledere og frivillige i år som tar seg av smittevern. Staben er større enn noen gang selv om vi bare har halvparten så mange scener i år, sier Reilstad.

Festivalsjefen opplyser at festivalen i år så å si bare består av nasjonale deltakere, på grunn av reiserestriksjoner og karantenetid.

– Men det ser ut som at det er stor publikumspågang uansett. Flere arrangementer er allerede utsolgt, sier Reilstad.

LES OGSÅ: Skolekorps i Stavanger har mistet viktig inntekt

Koronakrisen på programmet

Festivalsjefen har store forventninger til Kåkånomics i år også.

– Mye på programmet de første dagene handler om koronakrisen, og hva som blir følgene av den. Landets beste økonomer, fagfolk og til dels politikere snakker om dette, så det er interessant i seg selv. Og så er Arendalsuka avlyst i år, så jeg tror årets Kåkånomics blir viktig for hele landet egentlig, sier Reilstad.

Selv om det ikke er like mange «hardcore» store debattpaneler i år på grunn av smittevernhensyn, mener festivalsjefen av festivalprogrammet er blitt meget bra.

– Vi har enda flere foredragsserier om sentrale viktige temaer, og for første gang arrangerer vi rundtur i regionen, med fire stedsspesifikke debatter i Rogaland under festivaluken. Det er blitt en sterk og engasjerende debattserie, sier Reilstad.

LES OGSÅ: Forsker på E39

Vil ikke digitalisere

Festivalsjefen minner også om at de har et samarbeid med NRK P2, og at man kan få med seg mange timer fra økonomifestivalen hver dag der.

– Kommer dere til å kjøre et digitalt opplegg og streaming utover det?

– Vi lurte veldig på det, og tenkte mye over det, men dess mer vi tenkte på det, jo klarere ble det at det ikke fristet oss. Vi vil arrangere festivalen så nær normalen som mulig, og det betyr fysisk festival. Vi må huske på at Kåkånomics også er en viktig møteplass for fagfolk og publikum, sier festivalsjefen.

Likevel har de planer om å filme og ta opp alt som skjer, slik at det kan legges ut og videreformidles i ettertid.

– Og så vil jo noe streames, men ikke alt. Det kommer vi tilbake til.

Reilstad informerer også om et nytt konferansekonsept de satser på i år, med Finansdepartementet, Norges Bank, Statistisk sentralbyrå, NHO og LO som støttespillere.

– Konferansen kommer til å bli tilgjengelig også med digitale billetter, med stream og opptak som blir tilsendt i ettertid, sier Jan Inge Reilstad.

Mer fra Dagsavisen