Stavanger

Stavanger-selskap med viktig klimateknologi

Desert Control tar Stavangers gull, oljeteknologi, og bruker den til å få ørkenen til å blomstre.

– Jeg synes det er spennende at vi kan skape klimateknologiløsninger ut ifra et kompetansebilde som kommer fra olje- og gassverdenen, sier Ole Kristian Sivertsen til RA. Han er daglig leder i Desert Control, et selskap som holder til i spenstige lokaler på Forus.

Stavanger-selskapet har funnet en måte å dyrke mat og grønt, midt i en tørr ørken.

– Vi har utviklet en teknologi som gjør leire til et flytende produkt, på en helt naturlig måte. Det gjør at vi kan behandle sandig jord og ørkensand med denne flytende leiren, og på den måten kan jorden holde på vann og næringsstoffer som ellers bare ville blitt vasket rett gjennom jorden som en sil, forklarer Sivertsen.

Ideen og teknologien kommer fra olje- og gass-kompetansen i regionen.

– Det er velkjent at leirerik jord holder på vann og næringsstoff, det har blitt brukt i jordbruket i tusenvis av år, men det er veldig tungt å jobbe leiren ned i jordsmonnet. Når man driller etter olje og gass gjør man leire om til flytende «drilling mud,» og det var her ideen om å få flytende leire til å trekke ned i jorden av seg selv oppsto, forklarer Sivertsen.

Men selv om ideen var god har veien til suksess vært lang.

LES OGSÅ: Gjør sagflis om til batteri for industri og tungtransport

Over ti år med utvikling

Det hele startet for godt over ti år siden, og siden den gang har ideen blomstret med stadig testing og forbedringer. Seint i 2017 ble Desert Control AS etablert, og hjulene begynte å snurre fortere.

Første steg var å få validert teknologien og alt det interne teamet hadde testet selv av en uavhengig tredje part.

Den testen besto Desert Control med glans, og i slutten av 2019 kom sluttrapporten.

– Det var fantastiske resultater, det ble bevist at teknologien vår sørget for 47 prosent vannbesparelse, bedre jordhelse, redusert saltinnhold og så videre, sier Sivertsen.

Neste steg var å skaffe investorer og kapital, noe de sammen med partner Spare Bank 1 Markets, fullførte 20. mars i år.

– Da hadde vi hentet et par og 40 millioner kroner, sier Sivertsen.

Nå jobber Desert Control med oppskalering av teknologi og industrialisering av konseptet for å bli klar til global kommersialisering.

LES OGSÅ: Slik har UiS-studentene hatt det i det siste

Stort problem og stort potensial

Sivertsen forklarer at teknologien har stort potensial.

– Det er store områder rundt om i verden hvor det er umulig å dyrke ting etter hvert, fordi jordsmonnet tørker ut, og ørkenen sprer seg. Det er et relativt stort globalt problem, sier han.

Sivertsen viser til rapportene fra FN og IPPC, som referer til at det er 12 millioner hekter med dyrkbare landområder som forfaller hvert år.

– Det tilsvarer at mer enn 30 fotballbaner med dyrkbare landområder som forsvinner i minuttet.

Desert Control har fått oppmerksomhet både i BBC og CNN, men Sivertsen mener det viktigste er at mediene skriver om, og gjør folk oppmerksomme på, at dyrkbar jord forsvinner i den hastigheten som den gjør.

Mer fra Dagsavisen