Stavanger

Slik vil venstresiden styre Stavanger

Rødt, Ap, SV og MDG har lagt fram et felles alternativt budsjett for den kommende perioden. – Klassisk næringsfiendtlig politikk fra venstresiden, svarer Høyre-topp.

Av: Ingunn Walderhaug

I det alternative budsjettet for den kommende perioden foreslår partiene mer penger til skole, barnehage og klimatiltak, og kutter i tilskudd til prestisjearrangementer, de folkevalgte og kommunens medlemskap i utvalgte organisasjoner.

Samtidig vil de øke eiendomsskatten med én promille, samt unngå kjøp av Viking stadion og investering i Stavanger Forum.

– Rådmannen har lagt fram et veldig stramt budsjett som ikke når måltallene. Vi har faktisk kommet litt nærmere måltallene, med en positiv driftsmargin på tre prosent. sier Torfinn Ingeborgrud (MDG) til RA.

LES OGSÅ: Slik skal de gjøre byen grønnere

Stor klimasatsing

Partienes to hovedprioriteringer i budsjettet er helsesøstre i alle skoler og en pedagogtetthet i barnehagen på 50 prosent.

I tillegg har de satt av 30 millioner kroner til klimafondet. Disse pengene skal blant annet gå til ladeinfrastruktur for elbiler, økt vedlikeholdsstandard på byens uteområder og tilskudd til elsykkel til foreldre med barnehagebarn.

De ønsker også at rådmannen utreder en avgift for cruiseturister som kommer til Stavanger. Disse pengene brukes imidlertid ikke til å saldere dette budsjettet.

– Pengene skal kompensere for de skadelige miljøkonsekvensene av alle cruiseanløpene, for eksempel ved å tilby landstrøm, sier Dag Mossige (Ap) til RA.

LES OGSÅ: Valgforsker: – Politisk markering uten reell verdi

– Vil ikke påvirke turismen

Samtidig ønsker de å kutte i støtten til en del større prestisjearrangementer knyttet til byen. Men de tror ikke dette vil ha en negativ effekt på turistnæringen.

– Hvis byluften i Stavanger fortsetter å bli dårligere, er det ingen som vil komme hit, svarer Eirik F. Sakariassen (SV).

De parerer ved å trekke fram forslag om økte midler til Nytorget, gjenopprettelse av vernemillionen for trehusbebyggelsen, lekeplassinvesteringer og maling til fargegata.

LES OGSÅ: Slik reagerer de på rådmannens budsjettforslag

Rom for økt skatt

Hovedgrunnen til at budsjettet nærmer seg måltallene for perioden, er forslaget om å øke eiendomsskatten med én promille.

– Vi mener det er rom for å øke eiendomsskatten litt. For vanlige folk vil det bety 80 til 90 kroner i måneden, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).

LES OGSÅ: Kronikk: Et Stavanger for alle

– Klassisk næringsfiendtlig

Torsdag legger flertallspartiene fram sitt budsjett. Høyres John Peter Hernes mener at budsjettet viser at Ap lar seg styre.

– Det er et svakhetstegn fra Ap at etter et dårlig nasjonalt valg, lar de seg styre av partiene på venstresiden. For klassiske arbeiderpartivelgere er dette et steg vekk fra Ap som verdiskapningsparti, til et mer «Oslo-dominert» akademikerparti, sier Hernes.

Han er ikke overrasket over forslaget om økt eiendomsskatt, men synes ikke det er en god måte å sikre framtidig handlingsrom for kommunens økonomiske drift.

Han synes heller ikke noe om forslagene om cruisepassasjeravgift og redusert støtte til store arrangementer.

– Jeg trodde vi var enige om at vi trenger flere næringsbein å stå på i kommunen. Dette er klassisk næringsfiendtlig politikk fra venstresiden, mener Hernes.

LES OGSÅ: Rådmannen får støtte for sitt ruspolitisk forslag