Stavanger

Utvandrersenter er konkurs

Torsdag var det slutt for Utvandrersenteret.

Det var stiftelsen Det Norske Utvandrersenteret som var i Stavanger tingrett og begjærte sitt bo tatt under rettens behandling som konkursbo.

Det var styret i stiftelsen som hadde besluttet oppbudet og det ble opplyst i retten at den samlede gjelden overstiger stiftelsens aktiva.

LES OGSÅ: Utested har gått konkurs

Stavanger tingrett kom til at betalingsvanskene ikke var av forbigående art og at stiftelsen er ute av stand til å dekke sine forpliktelser etter hvert som de forfaller.

Advokat Fredrik Bie er oppnevnt som bostyrer i forbindelse med konkursen.

Han sier til RA at det ved forrige årsregnskap var bokført en gjeld på omkring 1,5 millioner kroner.

Ifølge Bie er mesteparten av gjelden til Rogaland fylkeskommune.

LES OGSÅ: Artist lurte SAS – nå må han selv punge ut

– De forsøkte å avvikle stiftelsen i 2015 og 2016 da de fant ut at den ikke var bærekraftig. Det lot seg derimot ikke gjøre, blant annet fordi at de hadde noen pensjonsforpliktelser, sier Bie.

Av aktiva har stiftelsen et innskudd på 670.000 kroner i en bank.

– I tillegg har de opplyst å ha en verdifull boksamling som er taksert til 1,2 millioner kroner. Men om denne er realiserbar er for tidlig å si noe om, sier Bie.

LES OGSÅ: Banket kona etter at han fant nakenbilder på telefonen hennes

Det Norske Utvandrersenteret er stiftet av Rogaland fylkeskommune, Stavanger kommune, Tysvær kommune og Hotell Victoria.

Den ble etablert i 1986 og omorganisert i 1997.

Senteret har blant annet drevet med forskning og formidling av norsk migrasjonshistorie og de prosesser som knytter seg til fenomenet migrasjon og har hatt kontor på Strandkaien.