Stavanger

Ni millioner i underskudd for Viking

Viking la i dag fram halvårstallene for 2016. Sviktende sponsormidler, manglende spillersalg og publikumsflukt har gitt dystre tall i regnskapet for første halvdel av året.

Av Erik Sergio Auklend

Følg RA Sporten på Facebook!

Tallene formelig roper ut budskapet for daglig leder i Viking: Dette er alvorlig.

– Tallene for første halvdel av 2016 viser minus 9 millioner kroner. Det er tre hovedgrunner til dette: Vi har ikke lykkes med å selge så mange spillere som vi hadde ønsket. Vi hadde, som kjent, en prognose på at vi skulle selge spillere for minst 10 millioner kroner. Vi har solgt for 6,5 millioner kroner i første halvår, sier daglig leder i klubben, Eirik W. Henningsen, til RA.

Grunnen er at salget av Suleiman Abdullahi ble mindre enn de drøyt 10 millioner kronene klubben fikk i ren overgangssum.

6,5 millioner kroner er det som var igjen, etter at nigerianerens moderklubb og agent hadde fått sitt.

LES OGSÅ: Abdullahi solgt til Braunschweig

Salget av Björn Daniel Sverrisson er ikke tatt med i beløpet, men vil vise igjen på helårsregnskapet.

Salg eller utlån av Samuel Adegbenro, Joackim Jørgensen og Kristoffer Haugen har vært heftig omtalt, men Viking har altså ikke lykkes med å få noen av disse i havn.

LES OGSÅ: Jørgensen blir værende i Viking

Publikum rømmer stadion

– For det andre er vi en halv million kroner i minus på billetter. Her forventer vi en større svikt utover i andre halvdel av året, sier økonomisjef Henning Johannessen.

Vikings publikumssnitt i fjor lå på 10.270 tilskuere, mens det i år har ligget på omlag 9.500 i første halvdel av 2016, forteller Henningsen.

Nedgangen vil trolig bli enda større.

– Det vil trolig skje, fordi vi hadde hjemmekamper både i kvartfinalen og semifinale i cupen i fjor. Snittet så langt i andre halvdel av sesongen har vært nærmere 7.000 enn 9.500, sier Johannessen.

– Å gå ut av cupen så tidlig som vi gjorde (3.runde) har også en stor del av skylden for det. Tallene våre for første halvdel av 2016 er basert på at Viking skulle gå lenger i cupen, både med tanke på billettinntekter, mersalg på stadion og penger fra NFFs cupkasse. Vi må ta et ansvar for å få folk tilbake på stadion, sier Henningsen.

– Til slutt har vi opplevd en nedgang i sponsorinntektene våre, hvis man sammenligner med fjoråret, sier Johannessen.

I tabell-knipe

Viking har gått ut fra at klubben skulle ende på 5.-plass i serien i 2016. Klubben er i skrivende stund på 8.-plass. Dette vil også gjøre seg gjeldende, når helårstallene blir presentert senere.

– Det kan være snakk om 2 millioner kroner i inntektsforskjell mellom en 5.- og en 10.-plass, hvis vi ser på helårsregnskapet, sier Henningsen.

LES OGSÅ: Nye eiere lunke – Vikings emisjon stoppet på 17 millioner

At Viking ender så høyt som mulig på tabellen er dermed av ytterste viktighet.

Samtidig kan det bli vanskelig å klatre opp i tetkampen igjen for de mørkeblå, all den tid det har forsvunnet flere viktige spillere den siste tiden.

– Selv om vi hele tiden ble informert om at det ville komme bud på enkelte av spillerne våre, har vi ikke lykkes når det gjelder spillersalg. sier Henningsen.

– Dette er et marked som er vanskelig å ha kontroll på. Vi mener vi har gjort det vi kan når det gjelder å få til disse salgene, men det har vært vanskelig å få bud med fornuftige priser. Nå må vi håpe at klubben ender så høyt på tabellen som mulig, er Henningsens kommentar.

Arsenal-kampen kan hjelpe på

Pengene som Viking tjente på treningskampen mot Arsenal blir først tatt med i regnskapet for andre halvdel av 2016.

– Der er det snakk om et betydelig positivt bidrag til klubbens økonomi, sier Henningsen.

Det er da snakk om både publikumsinntekter i form av billetter, men også mersalg av effekter, VIP-salg og kiosksalg.

Henningsen sier også at Viking er i rute med tanke på de omtalte kostnadskuttene i klubben. 

LES OGSÅ: Vikings kuttplaner presentert – Goodchild og Refvik ofres

– Vi har gjennomført store kutt i klubben, som vil vise igjen på regnskapet for andre halvdel 2016, og ikke minst i 2017. Nå rettes alt fokus på å øke inntektene våre. Vi skal jobbe aktivt og godt på sponsormarkedet, salg av sesongkort og billetter, sier Henningsen, som legger til at klubben fortsatt er i dialog med Gary Goodchild om hans videre rolle i klubben.
Det vil uansett ikke bli som sjefsspeider, fordi klubben ikke har råd til å drifte stillingen, kan Henningsen fortelle.
Kuttene fortsetter i Viking, også i andre halvdel av sesongen.

– Kurs og konferanse, sponsorkonsepter, innkjøpsstopp, Viking-butikken, drift av banene våre og det medisinske apparatet skal og må kuttes i. Vi snur hver stein, sier Henningsen.