Stavanger

Frp mener de nye skjenkereglene er lovstridige

Samtidig som Frp ber om lovlighetskontroll på Stavangers nye skjenkeregler, medgir Leif Arne Moi Nilsen at han ikke tror skjenkereglene vil ha den ønskede effekten.

Frp-duoen Christian Wedler (t.v.) og Leif Arne Moi Nilsen (t.h.) ønsker at Fylkesmann og departement skal vurdere lovligheten av de nylig vedtatte skjenkereglene i Stavanger. De mener nemlig 22-prosentsregelen bryter med alkoholloven, og at man ikke kan differansiere innen en alkoholgruppe. Foto: Pål Karstensen.

1.juli i år trådte Stavanger kommunes nye skjenkeregler i kraft, etter en heftig skjenkedebatt i siste bystyremøte før sommeren.

Selv om debatten kanskje ikke blir like heftig, blir skjenkereglene også et tema på det første bystyremøtet etter sommeren på mandag.

– Når det kommer til alkohol og skjenkeregler er vi Statens forlengede arm. Vi har en del regler vi må forholde oss til, også er det opp til oss å gjøre det beste ut av det. Vi kan ikke se at alkoholloven åpner opp for en annen innbyrdes reguleringer av hvilke type alkohol som kan selges til ulike tider enn lovens egen inndeling, og derfor vil vi ha en lovlighetskontroll av de nylig vedtatte skjenkereglene, sier Moi Nilsen.

LES OGSÅ: Nye skjenkeregler: Ikke sterkere enn dette i park eller på brygge

Vanskelig å håndheve

Opprinnelig ble det vedtatt å stoppe spritsalget 00.30, mens det fortsatt er lov å selge utblandet sprit med maks 22 prosents alkoholinnhold etter.

– For det første bryter 22 prosents-regelen loven slik vi ser det, i tillegg til at det blir vanskelig å håndheve. Om det fører til mindre alkoholkonsum er vi også usikre på, da det fort blir sånn at du bestiller et brett med shots like før det stenger. Det kan føre til mer alkoholkonsum tidligere på kvelden, sier han.

Høyres John Peter Hernes støtter forslaget om lovlighetskontroll av bystyrets vedtak.

– Akkurat i denne saken tror jeg det bare er positivt at vi får sjekket opp i vedtaket, slik at vi får til et bedre totalvedtak til slutt, sier Hernes.

Hernes tror ikke det blir vanskelig å håndheve reglene.

– Det er mulig å konstruere alle mulig slags varianter, og hvis du har veldig lyst til å bli full så klarer du det uansett. Vi  ser generelt at det å holde igjen de sterkeste drinkene sent har en positiv effekt, sier Hernes.

LES OGSÅ: 

Sakariassen snur flertallet

SVs Eirik Faret Sakariassen sørger for at det likevel blir lov til å skjenke sprit til 01.30 på puber og restauranter. Når SVs stemmer skifter side under bystyrebehandlingen mandag sørger Eirik Faret Sakariassen og hans parti også for at flertallet snur.

– Vi mener at 22-prosentregelen ikke bryter loven, men at vedtaket var uheldig ovenfor puber og restauranter. Derfor vil vi snu der, men ikke når det gjelder nattklubber, sier han.

Sakariassen tror også det går fint å håndheve regelverket.

– Med så mange profesjonelle aktører i Stavanger tror jeg ikke det blir noe problem. Intensjonen her er å ikke servere ren sprit den siste timen, for å se om det gir mindre bråk og vold på slutten av utelivskvelden. Gjør det ikke det vil vi ikke stå fast på ting som ikke fungerer, men jeg har troen, sier han.

LES OGSÅ: – Nye regler svekker matbyen Stavanger