Stavanger

– Én av tre jobber vil bli spist opp av digitaliseringen

Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, ga de frammøtte i gårsdagens Centre Court på ONS i går en titt inn i den teknologiske framtiden.

Roboter vil bi mer og mer vanlig, også i små bedrifter.

– Roboter er lettere å bruke. Det er trygt, billigere og de kan brukes til mange ting. Flerbruksroboter som er lette å lære opp. Problemet tidligere har vært at roboter har vært dyre å drifte og utvikle. Det har forandret seg, sier Tennøe til RA.

– 33 prosent av alle jobber vil forsvinne

Én av tre jobber i Norge vil forsvinne på grunn av økende digitalisering.

– I eldreomsorgen vil for eksempel sykepleiere bli overflødige da eldre kan gjøre målinger selv hjemme. Men, det vil komme flere jobber, men vi vet ikke hva de blir. De vil utvikles. De vil komme, sier Tennøe.

I denne prosessen mener han at Rogaland står i en særskilt rolle.

– Her er det masse kompetanse, sier Tennøe.

– På tide med plan B

Omstilling og nytenking er to ord som er nevnt utallige ganger siden oljekrisen startet. Tennøe mener det bør omstilles og tenkes raskere.

– Jeg skulle gjerne hørt mer. Det er mange ingeniører. Man har bygget opp næringsparker og infrastruktur. Veldig teknologisk avansert. Men det varer ikke evig. Man må lage planen nå. Planen kan ikke bare å vente til oljeprisen øker. Finn ut hva de er gode på. hva kan brukes utenfor oljen. må ha en miks av store og små selskaper. Begynn å bygge bruer, oppfordrer Tennøe.

– På sikt vil oljeaktiviteten gå ned Det er på tide med plan B.

Nyeste fra Dagsavisen.no: