Stavanger

– Nye regler svekker matbyen Stavanger

I de nye skjenkereglene er det ikke lov å servere ren sprit, som konjakk, på barer og restauranter etter klokken 00.30. Erlend Jordal (H) forstår ikke at forslaget fikk flertall, og mener matbyen Stavanger vil svekkes. Bransjen rister også på hodene.

Høyres bystyrerepresentant Erlend Jordal er bekymret for matbyen Stavanger etter at bystyret vedtok de nye skjenkereglene. I den neste fireårsperioden vil det ikke være lov å servere ren sprit, som konjakk og whisky, på barer og restauranter etter klokken 00.30. Foto: Arne Birkemo

– At man må gå på nattklubb for å få seg en konjakk etter maten etter et restaurantbesøk, er helt meningsløst, sier Erlend Jordal (H) til RA.

Mandag vedtok bystyret i Stavanger de gjeldende skjenkereglene i byen de neste fire årene.

LES OGSÅ: Nye skjenkeregler: Ikke sterkere enn dette i park eller på brygge

Som kjent får ikke nattklubbene servere ren sprit etter klokken 02.00. Det som gikk under radaren for mange var at for barer og restauranter er det klokken 00.30 som gjelder. Forslaget fikk 36 stemmer. 31 stemte mot, Høyre, Frp, FNB, Pp og Sp.

– Det er overraskende at Ap og Venstre stemte for dette. Begge partiene har vært moderate på dette denne perioden, sier Jordal.

Dette reagerer Jordal på

Høyre-politikeren reagerer på flere ting rundt vedtaket.

– Forslaget er ikke et ønske fra politiet. Forslaget har aldri vært på høring. Det har ikke vært diskutert offentlig i mediene. Det ble ikke nevnt med ett ord under bystyrebehandlingen, sier Jordal.

Jordal forstår ikke hvorfor retningslinjene skulle endres. Han viser til mindre vold i sentrum, og færre brudd på skjenkeloven.

– I åtte har skjenkereglene fungert. Det er mindre vold i sentrum og færre brudd på skjenkereglene, sier Jordal.

– Denne innstrammingen gjør Stavanger til den strengeste storbyen i Norge. Sandnes er mindre strenge. Jeg tror vi må helt tilbake til 1990-tallet for å finne strengere regler.

Stavanger er kjent som en matby.

– Gjennom årene har mangfoldet blomstret. Nye konsepter og restauranter har kommet opp og fram. På sikt vil de nye reglene svekke matbyen Stavanger, tror Jordal.

LES OGSÅ: Stavanger Ap vil tillate drikking på offentlig sted

«Helt latterlig.» «Kan bety kroken på døren»

Det er noen av reaksjonene fra serveringsbransjen.

– Først tenkte jeg «helt latterlig». Regelen er veldig uheldig for oss og resten av bransjen, sier Tommy Raanti, daglig leder ved Tango Bar og Kjøkken.

– Politikerne sier det er lov å servere drinker. Jeg tror ikke folk blir mindre fulle av at man heller konjakken i kaffen i stedet for å sette den ved siden av kaffen på bordet, sier Raanti, som tror gjester vil stusse over å ikke få servert konjakk etter maten etter en sen helgemiddag.

Skummelt for cocktailbar med ren sprit

Jesper Rosvall, barsjef ved Broremann Bar, er usikker på reglene.

– Vi har mange cocktailer som bare inneholder ren sprit, som ofte de klassiske cocktailene gjør. Et konsept vi har satset på lenge, og som vi ligger i norgestoppen på. Får vi ikke solgt disse kan vi bare stenge, sier Rosvall til RA.

– Konkurransen er knalltøff. Reglene gjør det lettere for nattklubbene som blander drinker, mens det for oss kan bety kroken på døren, legger han til.

Daniel Svela ved utestedene Backstage og Yanks, som har både bar og nattklubb-konsept savner kontinuitet i skjenkereglene.

– Regelendringen er absolutt verst for restauranter. I nattklubben selger vi ikke mye ren sprit uansett. Det blir vanskelig å håndheve regelen. Må man bruke kalkulator for å finne riktig alkoholprosent på 22 prosent? Det mest utfordrende er å hele tiden infomrere kunder – på nattestid – om nye regler som de ikke forstår seg på, sier Svela.

LES OGSÅ: Kutter ren sprit klokken 02.00 i Stavanger