Stavanger

Kutter ren sprit klokken 02.00 i Stavanger

Nattklubbene i Stavanger må snart si nei til de som vil ha ren sprit etter 02.00. Frps Wedler raser mot Høyre.

Høyres gruppeleder John Peter Hernes (t.v.) og Fremskrittspartiets gruppeleder Christian Wedler står på hver sin side i spørsmålet om nattklubbene i Stavanger skal kunne skjenke ren sprit helt fram til 03.00. FOTO: ROY STORVIK

Skjenkereglementet behandles i bystyret mandag. Her er det nå forhandlet fram et bredt flertall om å stanse serveringen av ublandet brennevin klokken 02.00 på byens nattklubber.

– Det har vært delte meninger i vår gruppe, men dette ser jeg på som et godt kompromiss for å få til et bredt flertall, sier Høyres gruppeleder John Peter Hernes til RA.

Planen er at det skal være tillatt å servere drinker som gin tonic og mojito til 03.00, men det skal ikke lenger bli mulig å drikke for eksempel ren whisky eller tequilashots kort tid før hjemtur eller kebabkø.

– Er utrolig lei oss

Innskjerping av regelverket får Frps gruppeleder Christian Wedler til å se rødt.

– Vi er utrolig lei oss, spesielt overfor Høyre. De har ikke sagt ett kløyva ord om at de ønsket å gå inn for dette under valgkampen i høst. Arbeiderpartiet går også for dette, men de har vært mer redelige, for de har signalisert at de har ønsket en mer restriktiv politikk for skjenking av brennevin, sier Wedler.

Han viser til at skjenkebransjen sysselsetter over 1000 personer i Stavanger.

– Dette er katastrofe for næringen, som har behov for forutsigbarhet. Her sender flertallet et signal om at man må være forsiktig med å etablere seg i bransjen i Stavanger, fordi det her ikke er forutsigbarhet i skjenkepolitikken, sier Wedler.

Uklart om uteskjenking

Ifølge Frp-sjefen lå det tidligere i kortene også at 24.00-grensen for å ta med øl ut skulle utvides, men det får Frp nå ikke de andre politikerne på.

– Vi får ikke slutt på tullet om at man ikke skal kunne ta med seg ølen ut når man går ut for å ta en røyk, sier Wedler.

– Akkurat det er ikke så sikkert, opplyser Hernes, som minnet om et det i formannskapet ble fremmet et forslag om utvidelse av uteskjenking til 01.00.

– Vi må gå noen runder før mandagens bystyremøte om dette, sier Hernes.

Han tar Wedlers skjenkekritikk med stor ro.

– Høyre er et pragmatisk parti, dette handler også om å komme KrF noe i møte, og vi har ønsket å få til et bredt kompromiss. Utfallet kunne også fort blitt et annet, for eksempel lå det én tid an til at det kunne bli nei til skjenking på idrettsarrangementer (f. eks. i DNB Arena og Viking stadion), men det viser seg at det har gått uten problemer, så det er nå flertall for å fortsette skjenkingen, sier Hernes.
Utenom spritkutt ligger det an til få endringer i skjenkereglene.

Glad for kutt   

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) er glad for spritkutten.

– Sprit er sterkere enn øl og vin, folk blir mer beruset. Politet har vært opptatt av at folk ikke er så beruset når de går ut av utestedene. Vi ønsker en tryggere by med mindre vold, sier Tysdal Moe.

De nye skjenkereglene, som behandles og vedtas i bystyret mandag, skal gjelde fra 1. juli i år.