Stavanger

Israel vil knytte Stavanger-bånd - Faret Sakariassen er skeptisk

Etter store gassfunn i Israel vil landet knytte sterkere bånd til Stavanger. Eirik Faret Sakariassen (SV) advarer og mener det er uetisk å samarbeide med israelerne.

Israel har ikke hatt store naturressurser, men i 2009 og 2010 ble det funnet store gassfelt utenfor den israelske kysten. Plutselig ble Israel en gassaktør.

– Derfor er det for oss naturlig å lære av den norske oljesuksessen og hvordan dere har bygget opp næringen. Israel er i startfasen på dette området. Gjennom Norsk-israelsk handelskammer avdeling Stavanger er vi godt i gang med å knytte sterkere bånd til Stavanger. I framtiden ønsker vi også at israelske bedrifter skal etablere seg her, sier Dan Poraz, 1.-sekretær ved den israelske ambassaden.

Mandag hadde han møte med handelskammerets avdeling i Stavanger. I tillegg benyttet han anledningen til å treffe SVs Eirik Faret Sakariassen.

– Er undertrykkende

SV-politikeren liker ikke at det knyttes sterkere næringsbånd mellom Norge og Israel.

– Ja, så lenge Israel okkupere og angriper det palestinske folk. Jeg er skeptisk til Norge skal alliere seg med en land som driver med undertrykkelse, sier Faret Sakariassen.

Da Faret Sakariassen satt i UiS-styret, ville han også avslutte UiS´ samarbeid med det israelske Technion i Haifa, fordi de leverer tjenester til det israelske forsvaret.

Formann i Norsk-israelsk handelskammer Stavanger, Trygve Brekke, sier israelernes interesse for Stavanger øker.

– Stor interesse

– Interessen er stor, og samarbeidet mellom Norge og Israel er sterkere. Norge lærer bort om olje og gass, samtidig som vi lærer høyteknologi av Israel. Det har vært delegasjoner fra arbeidslivet og politikere i Stavanger tidligere, og det forventes en stor delegasjon til ONS i høst, sier Trygve Brekke til RA.

Han registrerer at SV er negative til det økende samarbeidet.

– Oljenasjonen Norge har nære forbindelser til land med diktaturer, som Saudi-Arabia, verdens største oljeprodusent. Men Norge har aldri sagt noe om deres innenrikspolitikk, sier Brekke.

– Israel er mer enn konflikt

Poraz synes det er synd at det eneste Norge forbinder Israel med er konflikt og krig.

– Det er trist fordi Israel har mer å tilby enn bare konflikten, sa han under møtet med SVs Eirik Faret Sakariassen på Stavanger rådhus i går.

Duoen diskuterte flere ting, som situasjonen i Israel og trakasseringen av romfolk og jøder.

– Hvordan romfolket blir behandlet i Europa i dag, kan sammenlignes med det jødene har opplevd i historien, sier SV-politikeren, som fant tonen med Poraz fra ambassaden.

– Vi er enige om mye, men også uenige på en del. Det er helt greit. Det var hyggelig å treffe ham, og få nye innspill, sier Faret Sakariassen.

Mer fra Dagsavisen