Stavanger

Dette blir fylkets høyeste bygg

Kongeparken investerer 33,8 millioner kroner i Ørnen, som blir Rogalands høyeste bygg.

I år er det 30 år siden Kongeparken åpnet. Gabriel Ålgård åpnet parken 16. mai 1986. Byggearbeidet hadde en prislapp på 250 millioner kroner. I morgen åpner årets sesong i Kongeparken, den tidligste åpningen i parkens historie.

LES OGSÅ: Wiz Khalifa til Landstreffet

– For 30-årsjubileet ønsket vi et landemerke, noe som kunne sees på lang avstand og som ga utsikt over hele Jæren. Vi ville ha noe spektakulært som passer for de vågale. Attraksjonen fant vi hos en karusellfabrikk i Nederland, sier Håkon Lund, lekemester i Kongeparken, i en pressemelding.

Ørnen er 80 meter høy og veier 150 tonn. Med to store armer på hver side løfter den to gondoler som hver tar ti personer. Gondolene er festet i spesiallagde kabler som er laget av kevlar. Når gondolen kommer opp på rundt 40 meters høyde, starter tårnet å rotere. Med en rotasjonshastighet på 70 kilometer i timen og en totalhøyde på 80 meter, får passasjerene en ekstrem flytur.

Store investeringer

De siste årene har Kongeparken investert store summer i nye attraksjoner. I 2011 kom Barnas Brannstasjon, i 2012 Spinnvidle, 2013 Fossen og 2014 og 2015 Gråtassland.

LES OGSÅ: Går for 3,5 millioner til kreftsaken

– Målet er å ha opplevelser som trekker turister til Rogaland hele året. Vi er overbevist om at satsingen på turisme kan bli framtidens olje for Rogaland, sier Håkon Lund.

Det anslås at turistnæringen i regionen står for cirka 1 milliard i verdiskapning hvert år.

– Dette mener vi kan dobles på kort tid, sier Kongeparkens lekemester og utdyper:

– Kongeparken har allerede rekordbooking til påske og har mer enn doblet antall gjester som skal bo på hotell, sier Lund.

Må vente

Selv om Kongeparken åpner dørene allerede i morgen, tar det ennå litt til før den nye attraksjonen kan prøves. Ørnen skal etter planen stå klar til 16. mai.

LES OGSÅ: Isac Elliot til Kongeparken