Stavanger

Den syngende guide på Utstein Kloster

Ann-Kristin Sørvåg elsker Utstein Kloster. 2. påskedag skal hun opptre som syngende guide på klosteret. Da får hun også gjøre det hun liker aller best, både synge og snakke.

Ann-Kristin Sørvåg er klar for å ta på seg jobben som syngende guide på Utstein Kloster. Foto: Roy Storvik.

– Utstein Kloster er et himmelrike på jord som også har en fantastisk akustikk. Det å få opptre på dette fantastisk stedet med sine historiske røtter er noe jeg alltid har satt stor pris på. Utstein Kloster er også landets eneste bevarte klosteranlegg fra middelalderen. Her hadde også Harald Hårfagre sin kongsgård etter slaget i Hafrsfjord, sier Sørvåg.

Middelalder

Hun vil opptre i en middelalderkjole og gi publikum informasjon og sang både inne i klosteret og ute i det fri.

Hun skal synge a cappella, helt alene uten akkompagnement av instrumenter – noe som også har sitt utspring fra middelalderens forbud mot bruk av musikkinstrumenter i kirkene.

– Jeg skal blant annet synge en sang av Hildegard von Bingen som levde fra 1098 til 1179. En kvinne med mange talenter og som fikk sine profetier fra Gud. Hun var også den første kvinnelige komponist som fikk nedskrevet sin musikk, sier Sørvåg.

Hun skal også synge salmen «Eg veit i himmerike ei borg».

– En salme som mange tror kommer fra Norge, men som opprinnelig er en folkevise fra Tyskland. Og så må jeg selvfølgelig avslutt med en hyllest til spøkelset Cecilie på Utstein Kloster. Da blir det sangen «The Woman in White», sier Sørvåg.

Hun sier at i tillegg til å synge er det viktig også å kunne fortelle bakgrunnen og historiene om sangene. Da blir det en mer spennende opplevelse for publikum, sier Sørvåg.

Guidingen med Sørvåg på Utstein Kloster starter klokken 13.00 2. påskedag.

Kurt Weill

Sørvåg var i august i Berlin hvor hun oppholdt seg i kunstnerboligen til Stavanger kommune.

– Der jobbet jeg med Kurt Weill-sanger. Jeg planlegger nå å lage en konsert med Weill på jærsk som jeg skal gjøre sammen med Espen Hana til høsten. Med Weill får jeg også brukt min bryststerke stemme og det å få med meg fantastiske Hana gleder jeg meg til, sier Sørvåg.

Hun har nettopp kommet fra en turné som hun og rapperen Atlars har hatt for Rikskonsertene med showet «Den magiske middelalder».