Stavanger

Framtidens abstrakte stjerner stiller ut

Stavanger kunstmuseum åpner en utstilling der noen av de mest aktuelle unge kunstnerne i Norge er representert.

Mari Kolbeinson og Mona Orstad Hansen er to lokale kunstnere som deltar på utstillingen i Stavanger Kunstmuseum. Foto: Roy Storvik.

Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger kunstmuseum, sier at hit må publikum komme for å se hva som rører seg blant noen av de dyktigste unge kunstnerne vi har i landet innen abstrakt kunst.

Dørene åpnes for publikun i morgen.

I utgangspunktet hadde vi tenkt oss en annen utstilling. Men da vi begynte å undersøke ting nærmere så oppdaget vi at i løpet av de siste årene har vi sett en stadig sterkere interesse for abstrakte uttrykk blant dagens unge kunstnere, sier Ueland.

Utstillingen som åpner har fått det velklingende navnet «NN-A NN-A NN-A: Ny norsk abstraksjon». Med andre ord en abstrakt forkortelse av Ny Norsk Abstraksjon.

Fra Oslo til Stavanger

Utstillingen ble vist på Astrup Fearnley Museet fra 13. februar til 3. mai i fjor.

– I tillegg til de 17 som der var representert har vi her tatt inn tre lokale kunstnere, Mona Orstad Hansen, Mari Kolbeinson og Sandra Vaka Olsen. I tillegg til det har vi også fått noen nye arbeider fra dem som stilte ut på Astrup Fearnley Museet, sier Ueland.

Hun innrømmer at det å lage en utstilling om ny norsk abstraksjon kan være noe vågalt.

– Men jeg håper folk også lar seg pirre av nysgjerrighet på hva vi her har å vise fram. De som ønsker det vil her få tilgang til mye informasjon. For dem som bare vil rusle rundt og bare observere med sine egne tolkninger har rikelig anledning til det, sier Ueland.

Kunstnerne

I tillegg til våre tre lokale kunstnere stiller disse ut: Ann Iren Buan, Petter Buhagen, Marie Buskov, Ida Ekblad, Ivan Galuzin, Tiril Hasselknippe, Johanne Hestvold, Marianne Hurum, Marte Johnslien, Henrik Olai Kaarstein, Camilla Løw, Anders Sletvold Moe, Magnhild Øen Nordahl, Aurora Passero, Olve Sande, Fredrik Værslev og Emma Ilja Wyller.

Mari Kolbeinson stiller med skulpturen «Paper fold II». En skulptur med materialene til det som brukes for å lage et maleri. Et kunstverk hvor papiret støtter opp rammen.

Mona Orstad Hansen har malt på et upreparert lerret hvor det som males på lerretet ikke kan bearbeides. Hun har også i stedet for å gå innover i lerretet nå gått utover lerretet med en treskulptur.

Kansellert utstilling

Orstad Hansen var også tiltenkt en utstilling ved Galleri Gann i november.

Nå blir galleriet lagt ned.

– Det er trist, ikke bare for meg, men for oss alle at ett av de fineste galleriene vi har nå legges ned, sier Hansen.

Utstillingen i Stavanger kunstmuseum vil bli stående fram til 29. mai.