Stavanger

Tore Christiansens hockeyplaner i Bergen møter motstand

I Bergen er det ballade rundt hockeystorstue og byarena. Tore Christiansen er oppgitt over oppfatningen av at han skal tjene penger på prosjektet.

av: Espen Iversen

Planene om å få Bergen tilbake på hockeykartet, og byggingen av en ny arena, har utviklet seg til å bli en ballade med senere takt enn i Stavanger. Både politikere, og forskjellige interessenter, har kastet seg inn i debatten rundt hva den utpekte kommuneeide tomten ved Nygårdstangen.
Forrige uke ønsket Høyre en prinsippavgjørelse i bystyret om bygging – hvor Tore Christiansen og Arthur Buchardt skulle få trykke på avtrekkeren med et konsept med hockey, messe og hotell som her i byen.

Det endte i stedet med et vedtak om utredning av flere muligheter. Politiet har nå kastet seg inn i kampen om tomten for å bygge nytt politihus, mens flere andre idrettsaktører også er på banen for en byarena som inkluderer deres idrett.

Framstilles med feil motiv

På samme tid framstilles SFF-gründeren- og Oilers-medeier Christiansen som en investor som ser sitt snitt til å tjene gode penger på prosjektet i Bergen.

Blant annet skrev BT følgende på lederplass 21.2:

«Et tilsvarende konsept er realisert i Stavanger, noe som er blitt en stor økonomisk suksess for eierne. I Bergen vil de to investorene betale kostnadene mot at tomten reguleres til deres formål. Hvilke økonomiske forpliktelser det medfører for Bergen kommune, er høyst uklart.»

Avisen fortsatte med å mane politikerne til å ikke la seg «blende av fristende tilbud» og å bruke god tid.

Tore Christiansen er på sin side klokkeklar på at han ikke har økonomiske motiv med sitt engasjement – i motsetning til hva parhest Buchardt åpenbart har med sin hotellvirksomhet.

– Irriterer denne oppfatningen deg?

– Klart det irriterer meg kraftig at det eksisterer en oppfatning av at jeg skal tjene penger på dette. Det er litt som å få en på trynet som takk når du tilbyr naboen hjelp, sier Christiansen til RA.

Han viser til modellen rundt DNB Arena og peker på at det kun har vært utgifter og store investeringer forbundet med det.

– Nå har vi holdt på i ti år med prosjektet og jeg har ikke fått tatt ut penger til «ei pylsa med alt» så langt. Det er fullstendig feil at vi har tjent på dette. Det er snakk om 250 millioner kroner i investeringer gjort med hjertet.

Ikke tjent noe

Christiansen er klar på at en byarena ikke er en forretningsidé fra ham, men et godt tiltak for norsk hockey. Så vil det også kunne gjøre Oilers bedre i form av mer konkurranse og større utbredelse for sporten.

– Det er det som har gjort det interessant for meg. Jeg har sagt fra dag én at Bergen må med. Men drivkraften må være lokal. Må jeg inn med penger så gjør jeg det, men helst ikke.

Han inviterer «hvem som helst» til å komme til ham for å hente Oilers-millionene. De behøver ikke store lommer.

Eiere og klubb har foreløpig et sted mellom 80 og 85 millioner i langsiktig gjeld på DNB Arena. Selv om Oilers nå går så det griner skal ikke overskuddene brukes til å fylle eiernes lommer.

– Jeg ser ikke for meg at vi skal ta ut utbytte noen gang.

– Hva med de andre eierne?

– Jeg tror ikke noen av dem har det som intensjon eller behov. Dette har vært en innsats for lag og by. Jeg er heller ikke trygg på at overskuddene vil fortsette. Vi merker selvsagt at verden er endret utenfor DNB Arena. Det handler om å bygge noe som gjør at klubben kan klare seg selv.
Han har foreløpig ikke brukt store penger i Bergen.

– Noe til arkitekt og den private tiden jeg har lagt ned, forteller Christiansen.

Han mener prosjektet i Bergen i for stor grad har blitt blandet med andre prosjekter, bruk og steder. Christiansen peker også på det som at problem at alle tror alt går på bekostning av dem. Da blir det ørkenvandring.

– Har du satt den en grense for hvor lenge du gidder vente på prosjektet i Bergen?

– Akkurat nå gjør jeg ikke noe annet enn å vente på at bergenserne skal pare beina. Men det er en grense. Det har jeg også sagt, sier Christiansen – som kan se på at laget Bergen styrer støtt mot opprykkskvalifisering.

Nyeste fra Dagsavisen.no: