Stavanger

Renaa fikk sin første stjerne

Sven Erik Renaas gourmetrestaurant Re-naa ble i dag hedret med sin første stjerne i Michelin-guiden.

Bilde 1 av 3

Restaurantbransjens bibel, Michelin-guiden, kommer i en ny utgave hvert år. Det som før var en ren reiseguide, har nå blitt en oversikt over de beste restaurantene i verden. I fjor ble det lansert en egen nordisk Michelin-guide, men til tross for denne satsingen ble ingen av Stavangers restauranter besøkt. Inspektørene var, som tidligere år, kun i Oslo.

LES OGSÅ: Stavanger-restaurantene: Ingen Michelin-stjerner i 2015

Foran årets slipp trodde Sven Erik Renaa at han hadde hatt besøk av Michelin-inspektører. Og ganske riktig, i dag kom Re-naas første stjerne.

– Gratulerer, Stavanger!

Sjefen sjøl, Sven Erik Renaa, lar det hele synke inn mens han nyter en kald pils i København.

– Det er stort. Gratulerer til oss og gratulerer til Stavanger, sier Sven Erik Renaa til RA.

Han forsto at stjernen var kommet til Stavanger da han ble ringt opp i går kveld og bedt om å komme til København.

– Hvorfor får Re-Naa en stjerne i Michelin-guiden?

– Vi har en dyktig stab, vi er opptatt av de riktige tingene, vi bruker de beste råvarene og vi leverer hele tiden. Det er ikke lett å få en stjerne i Norge. Det koster mye i form av personale. Sånn sett tror jeg vi har tjent mye på å krympe restauranten til kun 20 sitteplasser. Vi har fremdeles nesten samme stab som da vi hadde plass til 60 personer, sier Renaa.

– Må dere gå opp i pris for å klare å beholde stjernen?

– Nei, det må vi ikke. Men vi tjener ikke penger på Re-Naa i dag, så det er kanskje naturlig å se på prisnivået etterhvert, sier Renaa og fortsetter:

– Vi må opprettholde kvaliteten og helheten, men prisnivået trenger ikke å gå opp ennå. Det kan vi heller ta når vi får to stjerner.

Spent stemning

Før offentliggjøringen var Torill Renaa svært nervøs hjemme i Stavanger, til tross for at hun nesten var 100 prosent sikker på at stjernen var deres.

– Jeg har det ikke bra akkurat nå. Dette er ekstremt spennende, som å ha siste etappen på en stafett, sa Torill Renaa rett før avgjørelsen falt.

Klokken 10.09 brøt jubelen løs i Matbaren. Torill Renaa hadde tidligere skyldt på nerver da hun forklarte hvorfor ektemannen Sven Erik Renaa ikke var til stede i restauranten. Svaret var at han var i København for å motta beviset på at Re-Naa har fått sin første stjerne.

– Dette er helt fantastisk! Det er første gang en norsk restaurant utenfor Oslo får ei stjerne – og det er oss! jubler Torill Renaa.

På spørsmål om hvordan stjernene skal feires, svarer hun slik:

– Vi må jo jobbe – vi må kjøre service. Men nå blir det et glass champagne!

Tre stjerner i Oslo

Oslo-restauranten Kontrast fikk gleden av å åpne utdelingen av Michelin-stjerner til nordiske restauranter. Maaemo, også denne i Oslo, fikk tre stjerner.

– Årets nordiske guide er ekstra spennende ettersom vi både har fått to nye trestjernersrestauranter og utvider rekkevidden for vår guide, som nå ikke bare dekker storbyene men også hele landet. Vi har håndplukket de aller beste restaurantene og hotellene fra hele Danmark, Finland, Sverige og Norge til våre lesere – hvilket har resultert i rekord i antall nye stjerner for 2016, sier Rebecca Burr, sjefredaktør for Michelin Nordic Guide, i en pressemelding.

Fauna og Statholdergaarden i Oslo beholder sine stjerner, og med Kontrast og Re-naa er det nå altså fire restauranter med én stjerne i Norge.

Høye forventinger i fjor

I fjor uttalte Sven Erik Renaa et ønske om at inspektørene løfter blikket ut av hovedstedene.

– De må jo det, hvis ikke blir det ikke noen nordisk guide. Michelin-guiden er en reiseguide som inneholder mye annet enn restaurantvurderinger. Den fungerer ikke som reiseguide hvis de bare forholder seg til hovedsteder, sa Sven Erik Renaa til RA i fjor.

LES OGSÅ: LEDER: Michelinstjerner i sikte

Også i fjor hadde mediene høye forventninger til at Stavanger skulle få sin første stjernerestaurant. Renaa delte ikke disse forventningene.

– Forventningene folk hadde, var til dels medieskapte. Jeg var rimelig sikker på at det ikke hadde vært noen Michelin-inspektører innom restauranten. Det hadde jeg merket, sa Renaa den gang.

LES OGSÅ: Norsk Michelin-sensasjon