Stavanger

– Hege Storhaug er den 12. landeplage

Eirik Faret Sakariassen (SV) mener forfatter Hege Storhaug sprer ubegrunnet frykt om muslimer. Selv sier Storhaug at hun taler folkets sak. Lørdag møtes de til debatt på KåKå.

Bilde 1 av 2

Følg RA på

og

– Når noen tenner på et asylmottak, så kommer meningen bak handlingen fra et sted, sier Eirik Faret Sakariassen til RA.

Han mener at Hege Storhaug, forfatter av «Islam: Den 11. landeplage», lager grobunn for nettopp slike farlige meninger.

Boken «Islam: Den 11. landeplage» har solgt 46.000 eksemplarer. Storhaug har 15.700 følgere på Facebook og 4290 følgere på Twitter. Storhaug er kritisk til islam, og har kommet med flere omstridte uttalelser. I fjor gikk hun ut og mente at 8000 syriske flyktninger som ble foreslått hentet til Norge var IS-sympatisører.

– Dette er selvsagt helt feil. Tirsdag var jeg på Forus-mottaket. Det var sterkt å se bekymringene i de voksnes øyne, og håpet i barnas øyne. Dette er ikke lykkejegere, men mennesker som har måtte flykte fra alt, sier Faret Sakariassen.

– Utelater hele sannheten

– Storhaug og hennes organisasjon, Human Rights Service, utgir seg for å være en uavhengig kunnskapsbase. Men flere ganger er det påvist at de utelater fakta. Hun unngår å fortelle hele sannheten. Storhaug velger det som passer henne best. Storhaug og Human Rights Service er den 12. landeplage, sier Faret Sakariassen og fortsetter:

– Vi er inne i en dramatisk situasjon. Mange flyktninger har kommet til landet. Storhaug spiller på folks følelser og sprer ubegrunnet frykt.

Han tror det er mange som mener det samme som Hege Storhaug i Stavanger, men som ikke tør å si det høyt.

– Flere enn man skulle tro. Flyktningsituasjonen får fram det beste og verste i folk.

LES OGSÅ: Kåkå byr på politikk, kritikk og prosa

Venter het debatt

Lørdag møter Faret Sakariassen Storhaug til debatt i Kåkå. Han tror det blir hett og ampert. Faret Sakariassen sier han er bekymret for ulike hatytringer blant folk, spesielt i sosiale medier.

– Farlige meninger som Storhaug står for kan fort slå rot i folk. Over tid kan vi få et samfunn hvor det blir «oss» og «dem». Vi risikerer å få et annenrangssamfunn og mistillit mellom mennesker. Verdier kan endre seg raskt, sier han.

– Jeg mener ikke at Hege Storhaug er en ekstremist, men hun har ekstreme meninger, verdier og ytringer, sier SV-politikeren, som ikke har lest boken til Storhaug, men som håper å kunne lese seg opp på innholdet som går på verdiforflytningene, som er tema for debatten.

LES OGSÅ: Leder: Antirasister på autopilot

Hege Storhaug: – Majoriteten er med meg

Hege Storhaug reagerer på at Faret Sakariassen bruker ordet ekstrem når han beskriver hennes meninger.

– Merkelig å kalle noen som taler folkets sak for ekstrem. Det vi har er en ekstrem ideologi, islam, som har fått makt i Norge og Europa. Jeg snakker ikke om muslimer, men ideologien islam, som kjemper mot friheten og verdiene våre. Islam er imot likestilling, religionsfrihet, ytringsfrihet og de vantro, som er oss, sier Storhaug til RA.

Hun sier at politikere og mennesker fra alle partier har kontaktet henne for å takke for at hun snakker «deres» sak.

– De er bekymret. Majoriteten av det norske folk er bekymret. Vi har politikere som ikke tør å ta opp problemene og utfordringene med islam, sier hun og fortsetter:

– Det var en stor menneskelig belastning for meg å skrive boken. Jeg tenkte at det burde en politikere eller noen andre gjort. Ikke en vanlig person som meg, men jeg gleder meg til debatten, sier Storhaug.

Nye SOS Rasisme har varslet demonstrasjon utenfor under debatten på Kverulantkatedralen på Sting lørdag klokken 14.00.

Følg RA på

og