Stavanger

Jente fikk ungdomsstraff for ran og vold

En 18 år gammel jente er dømt til såkalt ungdomsstraff for en rekke grove lovbrudd.

18-åringen var 17 år da lovbruddene fant sted.

19. januar i år slo hun en venninne flere ganger i ansiktet, samt sparket henne flere ganger, sparket henne flere ganger i hodet og kroppen, dyttet henne inntil en vegg, og lugget henne ved å rive henne i håret.

Hendelsen fant sted i forbindelse at 18-åringen og samboeren dagen før hadde avsluttet forholdet.

Da hun kom til boligen for å hente de siste tingene sine var venninnen hennes i denne, og 18-åringen oppfattet det slik at venninnen og eksen nettopp hadde hatt seksuell omgang.

18-åringen ble svært opprørt over dette og volden fant sted i forbindelse med at venninnen ikke ville forlate leiligheten.

Angrepet opphørte først da hennes tidligere samboer plasserte en pistol i 18-åringens munn og kastet henne ut av boligen.

Trengte penger til cola
18-åringen ble også dømt for to ran som fant sted natt til den 17. juni i år.

Hun og en kamerat hadde ruset seg og de bestemte seg for å gå til Stavanger sentrum for å kjøpe cola. De hadde imidlertid ikke penger, og bestemte seg for å rane en beruset mann som de traff utenfor Straen Senteret.

Etter å ha utsatt vedkommende for diverse vold, fikk de ham til å gi fra seg mobiltelefonen og et bankkort.

De fikk imidlertid ikke ut noe penger på dette og bestemte seg for å begå et nytt ran. Denne gangen valgte de en tilfeldig forbipasserende kvinne som de utsatte for vold før de tok vesken hennes.

Naskeriene fant sted på formiddagen påfølgende dag og fant sted i flere butikker i Arkaden i forbindelse med at 18-åringen fortsatt var på jakt etter penger.

Retten kom til at passende straff i utgangspunktet skulle ha vært omkring ni måneder i fengsel.

Samtidig mente retten at 18-åringen kvalifiserte for såkalt ungdomsstraff.

Dette innebærer at saken sendes til konfliktrådet som igjen innkaller til et stormøte, hvor det utarbeides en plan for den som er dømt.

Anne Kroken, 18-åringens forsvarer er meget godt fornøyd med dette.

– Ungdomsstraffen er en ny og etter min oppfatning svært fornuftig reaksjonsmåte. Det legges opp til at det skal både være en følbar straff og en oppfølging for å unngå ny kriminalitet. I den nye straffeloven er det fastslått at barn som begår straffbare handlinger bare helt unntaksvis og i svært alvorlige saker skal i fengsel, sier Kroken til RA og fortsetter:

– I denne saken har både påtalemyndigheten og tingretten forholdt seg til det. Min klient har tilstått alle forhold og innsett alvorligheten i det hun har gjort. Derfor er tingrettens reaksjon det eneste riktige.