Stavanger

LEDER: Lov og rett i mange akter

Et monumentalt tinghus vil krasje med den skjeve og skakke Nytorget-kulturen, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i dagens leder.

Staten er en sendrektig aktør. Den tredje statsmakt – domstolene – er viktig for å opprettholde et fredelig og sivilisert samfunn. Dette er ungdomsskolepensum, men likevel lar den samme staten rettsapparatet vansmekte i årevis. Arbeidet med å utrede nytt tinghus i Stavanger startet for elleve år siden, og først etter betydelig lokalt press ble det satt av penger i statsbudsjettet til å utrede konseptvalget (KVU). I sluttspurten av utredningen er det kommet inn nye premisser som kanskje forrykker drømmen om et tinghus på Nytorget. Mulighetene for at domstolene på Nord-Jæren slås sammen i løpet av noen år, kan føre til at et tinghus på 9000 kvadratmeter blir altfor smått. De nye beregningene viser at det nye tinghuset kanskje trenger 17.000 kvadratmeter.

Føljetongen om nytt tinghus i Stavanger er langtekkelig, og ikke minst er det en påkjenning for alle som har tinghuset som arbeidssted. Allerede under tingrettsbehandlingen av Nokas-ranet for ti år siden var tinghuset i Bergelandsgata så plass- og sikkerhetsmessig utdatert at rettssaken ble lagt til Forus. Store og krevende rettssaker i de siste årene – innsidesaken er den mest kjente – er lokalisert til Handelens Hus på hjørnet mellom Klubbgata og Domkirkeplassen. For en stat som er styrtrik bør det ikke være noe problem å sørge for at den dømmende makt utøves i lokaler som står i stil med dagens krav til sikkerhet og teknologiske løsninger. I stedet så det ut som om Stavanger og Bergen skulle ha en bykamp om hvem som først skulle få nytt tinghus. Bergenserne har kjempet for ny rettsbygning siden 1998, og alle som har vært innom det praktfulle huset har kjent at inneklimaet er kritisk dårlig.

Spørsmålet er ikke om hvilken av Norges to største byer som bør få nytt tinghus først, men hvor raskt begge kan få nye tinghus. Selv om sorenskriver Helge Bjørnestads tålmodighet er tøyd lovlig langt etter at det framtidige tinghuset har vandret fra jernbanestasjonen til Nytorget og nå kanskje til Bekhuskaien, må Statsbygg og politikerne se til å lande lokaliseringen en gang for alle. Størrelsen gjør i seg selv sitt til at et nytt tinghus vokser ut av Nytorget. Dessuten har Nytorget og Pedersgata i mangel av politiske beslutninger, levd sitt eget liv og blitt en urban miks av kultur, internasjonale matbutikker og restauranter Stavanger trenger. Et monumentalt tinghus vil krasje med den skjeve og skakke Nytorget-kulturen. Og når Bekhuskaien har plass til både et nytt tinghus i den nye størrelsen og et nytt Rogaland Teater, bør politikerne og Domstoladministrasjonen kaste seg over muligheten.

Mer fra Dagsavisen