Stavanger

Jakter alltid ny inspirasjon

Sigvard Marnburg (83) er stadig i utvikling, langt mer opptatt av å finne ny inspirasjon enn å fordype seg i en stilart.

Bilde 1 av 3

Søndag åpner han utstillingen «Tiden og rommet» i Sandnes kunstforening.

Det er en utstilling som viser Marnburgs arbeider gjennom 30 år, fra han debuterte med et brak i Stavanger kunstforening med sine collager i 1985 fram til hans siste arbeid «Triumfbue» som er fra i år.

– Jeg synes det er helt fantastisk at det har blitt laget en utstilling hvor jeg kan få oppleve mine arbeider over et stort tidsperspektiv, sier Marnburg.

Han er en kunstmaler som er langt mer opptatt av å finne nye inspirasjoner enn å finne et bestemt uttrykk som han kan fordype seg i.

En skulle kanskje tro at Marnburg ville fortsette med collage etter suksessen han hadde i 1985, men typisk for han er å gjøre nye ting.

Nye inspirasjoner

Han har knapt nok laget noen collage etter utstillingen i Stavanger kunstforening.

– Jeg jakter alltid på nye inspirasjoner og nye innfallsvinkler hvor både den nære virkelighet og det ytre kosmiske henger sammen, både i nåtid, fortid og framtid. Når jeg starter prosessen med å male så går jeg som regel løs på flere arbeider samtidig. Bruker ikke skisser, men lar bildene få leve sine egne liv i prosessen fram til de står ferdige, sier Marnburg.

Han bruker ikke bare pensel, noen av bildene hans har han laget ved hjelp av kort, sparkel, sandpapir og kniv.

Bildene hans er både figurative og nonfigurative, både gåtefulle, drømmeaktige og surrealistiske med kosmiske elementer.

Marnburg er autodidakt både som maler og tegner. Han drev magasinet Marnburg i Stavanger før han debuterte som kunstner som 50-åring.

– Jeg har jo drevet litt på med å tegne og male sånn i det små før den tid. Det var Roland Lengauer som kom over mine arbeider den gang og fikk laget en utstilling i Stavanger kunstforening, sier den aktive og fortsatt ungdommelige 83-åringen.

Kurator Borgen

Det er Trond Borgen som er kurator for denne utstillingen som rommer 46 bilder av Marnburg.

Borgen har her brukt trekvart år på å samle sammen disse arbeidene. Bilder som han har hentet fra både private hjem og kunstinstitusjoner. Arbeidene henger ikke kronologisk, men er satt sammen på en måte som gjør opplevelsen mer spennende, samt at galleriveggene er malt i gult og rødt.

Tiden og rommet er også en tittel som skulle passe godt til Marnburgs arbeider. 83-åringen har i hele hans kunstneriske virksomhet vært opptatt av tid, både fortid, nåtid og framtid.

Utstillingen åpner søndag kl. 14.00 og blir hengende i fire uker.

Også på Klepp

Fredag 20. november åpner også Klepp Kunstforening, som feirer 30 årsjubileum, en utstilling hvor Marnburg er representert med seks bilder, sammen med et knippe andre kunstnere.

Mer fra Dagsavisen