Stavanger

Suksess på Jæren, 26 malerier solgt på én time

Rekordsalg med 26 solgte malerier på én time og flere hundre mennesker strømmet på da Ivan Storm Juliussen kunne åpne sin siste utstilling på Klepp rådhus.

Bilde 1 av 3

– Det er helt utrolig at så mange mennesker kom til selve åpningen. Han som har hatt kontroll på salget de siste 25 årene sier at han aldri før har registrert et så stort salg i løpet av den første timen med 26 solgte malerier, sier Juliussen.

Og utstillingen har da nettopp åpnet i og med den skal henge fram til søndag klokken 19.00.

Storm Juliussen stiller ut 67 malerier. 58 av dem er malt over ett og et halvt år. Her er det også bilder i alle formater fra 8 x 4 centimeter til nesten 3 x 2.70 meter og med priser fra 12.000 til 250.000 kroner.

Men det var en meget spent Storm Juliussen vi møtte rett før åpningen.

I oljebransjen

– Med mine oljemalerier så jobber også jeg i oljebransjen, og som du sikkert har fått med deg så er det en usikker tid vi nå har gått inn i, sier Juliussen med et smil.

Men han begrunner det også med at i tøffere tider så vil det også ramme kunstnerne.

– Selv om jeg tidligere har hatt flere tusen i løpet av en helg med godt salg, er det aldri noen garantier for at det skal skje hver gang. Dårligere økonomi kan føre til at folk prioriterer vaskemaskin framfor maleri, sier Juliussen

Han sier også at smaken på kunst har endret seg med tiden.

– Nå skal ting også være minimalistiske, en kan vel ikke akkurat mistenke meg for å spekulere i minimalisme når du ser på rammene jeg bruker til mine malereier, sier Juliussen.

Det er nå fire år siden sist han stilte ut på Klepp. I alle disse årene han har stilt ut har det gått to år mellom hver utstilling.

– På grunn av visse problemer med kroppen måtte jeg la penselen ligge. Men takket være noen vennligsinnede Paracet- og Ibux-tabletter fikk jeg såpass med vind i seilene at jeg igjen kunne ta penselen fatt, sier Juliussen.

Litt vemodig

Dette er hans siste utstilling, i alle fall av slikt stort format og på Klepp rådhus.

– Det er klart at etter 35 år så blir det også litt vemodig å måtte innse at nok er nok. Kroppen min roper på meg at nå er tiden inne for stoppe med å lage slike utstillinger. Det tar på fysisk og mentalt og koster meg 200.000 å rigge opp denne utstillingen. Men det betyr ikke at jeg slutter å male. Det vil jeg gjøre så lenge det er liv i meg, sier Juliussen.

Selv om Juliussen er kjent for sine seilskutemalerier har han med årene også gått på land. Her finner vi malerier av jærlandskap og til og med eventyrmotiver med troll.

– Det med troll er ikke så vanskelig. Det er bare å sette seg foran et speil for så å male et selvportrett. Med årene har jeg blitt vel så skremmende som Theodor Kittelsens troll, sier Juliussen med et smil.

Nyeste fra Dagsavisen.no: