Stavanger

Debatt: Tomme lokaler i sentrum

Når butikklokaler står tomme i sentrum, sier man at det mangler liv i sentrum. De fleste snakker om det, og synes det er et trist syn. Hva må til for at lokalene skal fylles? Vi trenger et levende sentrum av så mange årsaker. Det gir arbeidsplasser og et hyggelig miljø å ferdes i.

Jeg er selv butikkdriver, på såkalt franchisekontrakt. Det vil si at jeg driver butikker for en kjede, med ansvar for å styre etter kjedens konsept, samtidig med at jeg må ta ansvar for butikkens økonomi.

De tre største utgiftene som skal dekkes inn er varekostnad, lønnskostnader og husleie. Og om man ikke har egne midler, må penger til å etablere butikken, fylle varelageret og sette lokalet i stand lånes i banken. Renten på kontokreditt for nyetablerte firmaer er på rundt 10 prosent i dag.

Lønnsposten er grei. Jeg er tilhenger av at mine ansatte, eller kolleger som jeg velger å kalle dem, er fagorganiserte. Kolleger som får tarifflønn, og som føler seg hørt og ivaretatt, blir gode medarbeidere.

Varekostnader og lønnskostnader er det lite vi som lokalpolitikere kan gjøre noe med. Men når det gjelder den siste store posten, husleie, er det mye vi kan gjøre for at sentrum skal bli levende. Det er en stor kostnad, spesielt de første årene etter at man har startet opp. Det heter i handelsbransjen at det tar tre til fem år før man kan satse på å gå i pluss økonomisk. I løpet av mine år som butikkdriver har jeg sett svært mange starte flotte og spennende konsepter i sentrum, for deretter å bukke under før de fleste kundene har fått nyheten med seg. Det er synd.

Husleieposten er for høy for nyskapere. Jeg lurer på om ikke de som eier de tomme lokalene i lengden ville få en bedre husleieinntekt om de satte ned prisen og gjorde den omsetningsbasert? En annen løsning er at kommunen hjelper gründere med å komme i gang ved å gi husleiestøtte. Kommunen kan også kjøpe opp butikklokaler for salg. Etter min mening burde det heller ikke være lov å la lokaler i sentrumskjernen stå tomme i mer enn en meget begrenset periode. Det gir en negativ smitteeffekt og lavere omsetning i nabolokalene. La i stedet lokale gründere få slippe til.

Får vi flere mennesker i alle aldre i sentrum til alle døgnets tider, blir det til et tryggere sted. Turistene får se vår fine sentrumskjerne, flotte arkitektur, kunst og kulturliv. Tar vi grep, kan vi igjen få folkeliv i sentrum.

Mer fra Dagsavisen