Stavanger

«Hele Stavanger i våre hjerter»

Det er bra at SV løfter debatten om Nytorget, men når det gjelder tinghus, kan det se ut til at de glemmer å ta fraspark og faller ned fra hoppkanten, dessverre altfor tidlig og altfor tungt, skriver Torfinn Ingeborgrud og Daria Johnsen (MDG) i dette innlegget.

SV åpner sin valgkamp med å si nei til tinghus på Nytorget. I Rogalands Avis krever de at alle partiene avklarer ja eller nei til tinghus på Nytorget.

Det er bra at SV løfter debatten om Nytorget, men når det gjelder tinghus, kan det se ut til at de glemmer å ta fraspark og faller ned fra hoppkanten, dessverre altfor tidlig og altfor tungt.

Staten har satt av 3,5 millioner til en utredning, en såkalt KVU, knyttet til nytt tinghus i Stavanger: Om det er nødvendig, hvordan det bør bygges og hvor det bør bygges.

Da dette ble behandlet i formannskapet i desember støttet alle partiene, også SV, en formulering om at Stavanger krever av Statsbygg at de ser på minst fem ulike løsninger for det nye tinghuset. Blant disse er det for eksempel en delt løsning basert på eksisterende tinghus og det gamle politihuset. Vi i Miljøpartiet De Grønne kan også se for oss andre gode løsninger; kanskje vi kan få et flott innpasset bygg med vielser og publikumsrettet virksomhet på Nytorget, og resten av tinghuset med rettssaler og kontorer på Lagårdsveien ved politihuset?

Miljøpartiet De Grønne deler SV sin bekymring for at et nytt tinghus kan bli en dominerende kloss på Nytorget, men vi vil se hva Statsbygg kommer opp med før vi tar stilling. For oss er Nytorget en del av en helhetlig politikk for Stavanger. Vi vil utvikle byen med færre biler og flere grønne lunger og gatetun, vi vil lage flere enveiskjørte gater for å få plass til sykkelfelt, sittebenker og bredere fortau. Vi er opptatt av å sikre trehusbyen, og ønsker at det gjennomføres et forbud mot riving av hus med tømmerkjerne.

Konkret for Nytorget har vi programfestet at vi vil bevare muren, og prioritere tiltak som gjør Nytorget til et sosialt og trivelig oppholdssted. Derfor er det bra at det nå kommer gode ideer på bordet. Nytorget og Pedersgate har en unik atmosfære allerede i dag, og dette kan vi utvikle videre med utescene, en lekeplass med fontene, ungdomsklubb, bruktmarked etc.

Et tinghus må selvfølgelig tilpasse seg Stavanger og Nytorget, det er ikke slik at Nytorget skal ofres til et tinghus.

Men det som virkelig truer dette området er planen om å trekke mer biltrafikk inn hit, og drømmen om å sprenge en stor grop og bygge en gigantisk underjordisk parkeringshall under Nytorget. Det er skremmende at både Høyre, Venstre, FrP, KrF, Pp og Sp så seint som i desember 2014 ba Rådmannen om å utrede denne løsningen, de ønsket til og med å øke størrelsen på parkeringsanlegget fra 300 til 600 biler.

Så i stedet for å kreve svar på hvem som er for eller mot at deler av et tinghus legges til Nytorget bør vi heller sjekke hvilke partier som har forstått at vi må ta vare på Nytorget og hvem som har forstått at byutvikling handler om å prioritere mennesker framfor biler.

Mer fra Dagsavisen