Stavanger

Over 140 amerikanske biler samlet på Torget

Med pomp og prakt kjørte Amcar-bilene inn på torget i Stavanger for første gang i går kveld. – Det handler både om å bevare og å skape kultur, sier leder Hilberg Ove Johansen i Amcar Norge.

Bilde 1 av 6

0-tallsmusikk, «rockabilly»-sveiser og store amerikanske biler fylte torget i går, da bilentusiaster fra hele fylket og landet feiret Amcar sitt 40-årsjubileum.

– Torget ble fullt, så vi parkerte også andre steder i sentrum. Vi er kjempefornøyd med tanke på den kalde vinden som var. Målet var å samle kulturen, og det klarte vi, sier Hilberg Ove Johansen, som er leder i Amcar Norge, til RA.

Amcar kjører gjennom hele landet på 40 dager for å feire jubileet. På hvert sted holdes show for de bilinteresserte.

– Her stiller vi ut fire utstillingsbiler, og åpner opp traileren med scene og presentasjon av amcarmiljøene og deres historie, sier han.

Som en del av showet får publikum se Kong Olavs Cadillac som han kjørte som kronprins i 1951.

– Jeg kjører den ut og inn av den store lastebilen som den fraktes i på veien. Da føler jeg meg ganske kongelig, sier Johansen og ler.

Friere kultur

Arne Ryen-Holmsen er den eneste av Amcar-medlemmene som kjører hele ruten, og er med på veien alle de 40 dagene.

– Turen har vært helt fantastisk så langt. Det er veldig gøy å møte så mange medlemmer som setter pris på at vi kommer på besøk, også til utkantstedene, sier Ryen-Holmsen som til daglig er leder av kontrollkomiteen i Amcar Norge.

Interessen for gamle, amerikanske biler kom allerede i åtteårsalderen.

– Onklene min hadde en fin amerikansk bil rett etter krigen i 1950-årene. Det var ikke dagligdags, og jeg ble helt frelst. Siden har basillen utviklet seg, sier han.

Selv kjøpte han sin første bil i 1990, og i dag har han seks amerikanske biler.

– Det er noe med den amerikanske kulturen. Den er litt friere, og samtidig mer ordentlig. Bilene har mye mer form og farge, de har en sjel, sier Ryen-Holmsen.

For hele familien

Han er ikke den eneste som syntes det. På torget i går, sto hele familien Li fra Stavanger med en turkis Chevrolet Pickup.

– Vi er like ivrige hele gjengen. Jeg og Chris har holdt på med slike biler siden vi var 18 år gamle, sier Camilla Li.

Selv har hun både klær og hårsveis som står i stil til bilene. Rockabilly og 60-tallet er tingen.

– Det er noe med hele stemningen, stilen og musikken. Vi er like mye med de på 50 som de på 20 år. Alder er ingen begrensing når vi har samme hobby, sier Camilla.

Hele familien var nettopp på en ukes biltreff i Danmark.

– Det er veldig kjekt å samles i sosiale lag som dette, sier Chris.

– Jeg synes også at bilene er veldig fine, legger Cassandra (4) til.

Nyeste fra Dagsavisen.no: