Stavanger

– Få er klar over rettighetene sine

I går sjekket LOs sommerpatrulje arbeidsforholdene i Stavanger sentrum, for få var klar over Arbeidsmiljøloven.

– Hei, har du fem minutter til å svare på et par spørsmål om arbeidsforholdene dine? spør Antonia Kvalsvik og Lauritz Slåttebrekk de ansatte på 7 eleven ved Jernbanetorget.

De jobber begge i LOs sommerpatrulje, og sjekket i går arbeidsforholdene til sommervikarer og nyansatte i Stavanger. Tidligere denne uken tok de for seg Sandnes, Bryne og Egersund.

– Det er ofte denne gruppen som er minst opplyst om sine rettigheter i arbeidslivet, og de tørr ikke å stå på sitt. Det er viktig å opplyse dem, det er deres første møte med arbeidslivet, forteller Kvalsvik som er student og Arbeiderpartiets kandidat til bystyret i Stavanger.

Manglet arbeidskontrakt

Med seg har sommerpatruljen et skjema hvor de spør om blant annet om tariffavtale, arbeidstid, overtidsbetaling og pauser.

– Jeg synes det er veldig bra at sommerpatruljen besøker nyansatte på arbeidsplassen. Jeg tror det er mange som ikke er så opplyst, det er fint å kunne spør noen, sier Malin Tønnessen som jobber på 7 eleven.

Sommerpatruljen er fornøyd med besøket og informasjonen.

– Det enste som manglet her var arbeidskontrakt, det håper vi kommer på plass snarest, sier Kvalsvik.

De vanligste bruddene sommerpatruljen finner er mangel på arbeidskontrakt og overtidsbetaling.

– Vi har ingen myndighet til å si at arbeidsgiver må fikse dette, men som regel er det bare en glipp og det blir fikset på stedet, forteller Kvalsvik.

For mange brudd

Samlet fant sommerpatruljen over 21,5 prosent brudd på Arbeidsmiljøloven i bedrifter i Stavanger. Det mener Lauritz Slåttebrekk er skammelig.

– Vi burde ikke finne noen brudd i det hele tatt. Løsningen på det mener jeg er å ha et større fokus på arbeidsliv i skolen. Man burde ha hørt om tariffavtale før man begynner å jobber, sier Slåttebrekk.

De fleste stedene som sommerpatruljen oppsøker er positive til å snakke med patruljen.

– Vi frykter at de som ikke ønsker å prate med oss også har noe de ikke vil vise eller snakke om. Da spør og graver vi litt ekstra, sier han.

Passer på

På Egon er det flere sommervikarer på jobb, og sommerpatruljen får snakke med Icak Fritzsche fra Sverige, som trives både i Stavanger og på Egon.

– Personlig har jeg aldri hørt om LO, men jeg synes det er bra at de passer på, sier han.Fritsche legger til at flere venner har reist fra Sverige til Norge fordi det er lettere å få jobb, og lønnen er bedre.

– Mange ønsker å jobbe som mye som mulig. Jeg tror dessverre at det er altfor mange som jobber uten arbeidskontrakt og overtidsbetaling, sier han.

– Skuffende i Sandnes og Stavanger

I Sandnes besøkte sommerpatruljen 113 bedrifter, og 25 av disse hadde brudd på arbeidsmiljøloven. I Stavanger besøkte sommerpatruljen 114 bedrifter og i én av fem fant patruljen uregelmessigheter.

– Det burde ikke være noen brudd i det hele tatt. Ungdom fortjener et mer seriøst møte med arbeidslivet enn dette, sier Solfrid Lerbrekk som er ungdomssekretær i Rogaland LO.

Lerbrekk er ikke fornøyd i det hele tatt.

– Det verste er arbeidsgivere som hadde brudd i fjor og som fortsatt ikke har rettet det opp. Folk tar ikke ungdom seriøst nok. Arbeidsmiljøloven er ikke en à la carte-meny som man kan velge og vrake fra, sier Lerbrekk.

Verstinger

Sommerpatruljen har denne uken besøkt alle typer arbeidsplasser i Rogaland.

– Totalt sett fant vi over 20 prosent brudd på arbeidsmiljøloven i Rogaland, sier Lerbrekk.

Kafé- og restaurantbransjen er den mest problematiske.

– Her går alt på minimumskrav, og de i det hele tatt har det de har krav på, forteller hun.

De fleste arbeidsgivere retter opp i bruddene så fort de får beskjed om det.

– Åtte arbeidsplasser i Sandnes fikset opp i problemet på stedet. De setter pris på at vi kommer og gir beskjed når noe er galt. Men noen bryr seg rett og slett ikke, det er sjokkerende, forteller Lerbrekk.

Mer fra Dagsavisen