Stavanger

På inspirasjonstur til Nederland:Tenker helse-nytt

Representanter fra Fagforbundet Rogaland, Arbeiderpartiet og SV er samlet i Amsterdam for å stake ut veien mot valget og planer for hvordan helse- og omsorgstjenestene kan styrkes - dersom de vinner valget.

De har hatt møte med Jos de Blok, administrerende direktør for det nederlandske hjemmesykepleieselskapet Buurtzorg. Der jobber hjemmesykepleierne og helsefagarbeiderne i team på maks 12 personer, og organiserer helhetlig sin egen drift.

- Det er en forutsetning at denne modellen er i 100 prosent offentlig regi, og ikke privat som i Nederland. Prinsippene i modellen virker imidlertid svært tiltalende, sier Fagforbundets fylkesleder Trond Helland

Ap og SV er positive

Tanken bak hjemmesykepleieselskapet Buurtsorg er å fjerne byråkratiske mellomledd, kutte ut mellomledere og gi større faglig ansvar til de ansatte.

- Det er spennende hvordan de setter pasienten i sentrum, med mindre byråkrati og lavere kostnader. Ap ønsker dette som et prøveprosjekt i en bydel i Stavanger, sier Sahfana M. Ali, fraksjonsleder for levekår (Ap).

Dersom partiene kommer i posisjon etter valget vil modellen løftes lokalt og prinsppene testes ut.

- SV går til valg på økt tillit til ansattes faglighet og bedre kvalitet for borgerne som mottar tjenester. Denne modellen går nettopp inn i denne tankegangen, sier SVs 1. kandidat i Stavanger, Eirik Faret Sakariassen.

Klare til valg

Sakariassen forteller at SV i juni reiser til København for å se hvordan de har gjennomført en tillitsreform som har økt kvaliteten for borgerne. Også dette vil partiet løfte i helsetjenestene. De to rødgrønne partiene og Fagforbundet står sammen foran høstens kommunevalg. De vil kjempe for å endre Stavanger og Rogaland til det bedre.

- I valgkampen skal vi jobbe sammen for å få et politisk skifte der vi får politikere som jobber med de ansatte og ikke mot ansatte, avslutter Helland.