Stavanger

Vil avlive nærgående flokk:Plages av rådyr

En Eiganes-mann har sett seg lei sine nye naboer – fire rådyr – og vil felle flokken omgående. Dyrebeskyttelsen reagerer sterkt.

Bilde 1 av 3

Asbjørn Haukali forteller at rådyrene har oppholdt seg på eiendommen på Eiganes hans hele vinteren.

– Normalt er dette ganske sky dyr. Vi har aldri opplevd mer enn ett, høyst to dyr her, og da med flere måneders mellomrom. Nå har altså fire dyr bodd her i månedsvis, én bukk og tre hunner. De har blitt nokså innpåslitne, og vandrer inn både foran huset og bak i hagen, mot friluftsområdene som ligger her, sier han.

Spiser knopper og busker
Dyrene har livnært seg av Haukalis og andre naboers roseknopper og buskvekster etter en vinter med kvist og kvast. I tillegg må naboer plukke avføring som dyrene legger igjen etter seg.

Det vil Haukali nå ha slutt på.

– Jeg vil at kommunen skal felle dyrene nå, da de er til stor irritasjon og plage for oss og naboene våre. De løper ut på E39, spiser knopper fra hagene våre og sprer dessuten flått, sier han frustrert.

Kari Mills i harnisk
Lederen for Dyrebeskyttelsen i Stavanger, Kari Mills, reagerer med sjokk og vantro når hun får høre om saken via RA.

– Dette er makabert. Hvis folk er så hårsåre overfor litt spising av knopper og skudd får de holde seg inne, sier Mills.

Hun forstår at dyrene søker mat andre steder enn i sine vante omgivelser.

– Det er avskoget ganske mye i området det er snakk om. Vi tvinger dyrene inn i boligområder ettersom byen vokser. Er det da ikke vidunderlig med noen flotte rådyr i hagen?, spør den kjente dyrevennen.

Mills bruker anledningen til å komme med en oppfordring til Haukali og naboene hans.

– Ring meg, og send meg gjerne hele flokken. Så kan de bo i hagen min. Det viktigste er at dyrene har trygge omgivelser å bo i. Alt annet får vi i byen bare tåle, sier hun.

Vanlig vårtegn

Hvert år mottar kommunens viltforvaltning opptil flere henvendelser om dyr som blir for nærgående, ifølge naturforvalter i Park og vei, Aina Hovden Lunde.

– For en tid siden ble det estimert at vi har rundt 400 rådyr i Stavanger kommune. Jo tettere byen blir, jo nærmere kommer disse dyrene på oss. Primært blir bestanden tilpasset på høsten, da sjansen for at hunnene går med kalver er lik null, sier Lunde.

Hun sier det er uaktuelt for kommunen å avlive rådyrene nå.

– Hunnene kan bære kalver, og vi ønsker å avvente eventuelle fellinger av dyr til høsten, sier hun, og legger til at flåttspredningen fra gnagere er viktigere å passe på enn den fra rådyr.

– Rådyr bærer ikke borelia, slik som gnagere. Derfor er spredningen av flått via rådyr ikke noe problem.

Mer fra Dagsavisen