Stavanger

Arvid Sjødin om sin klient:– Han visste ingenting

Den tiltalte 50-åringen var tydelig berørt da han startet sin forklaring fra vitneboksen mandag. Arvid Sjødin forsvarer tiltaltes angivelige medhjelper.

Bilde 1 av 2

50-åringen som er tiltalt i den store hasjsaken i Jæren tingrett fikk anledning til å starte sin forklaring på helt fritt grunnlag. Mannen forklarte at han sluttet på skole i 7. klasse, og tok fagbrev som rørlegger allerede som 18-åring.

En alvorlig nakkeskade i forbindelse med en stupeulykke førte til knust pannebein og flere operasjoner.

– Legene ville faktisk lobotomere meg i 1988, sier mannen fra vitneboksen.

I etterkant av ulykken ble mannen tilkjent en forsikringsutbetaling på 1,7 millioner kroner. Han møtte sin samboer i 1986, og paret har etter den tid kjøpt noen eiendommer sammen.

Mye syk

Videre forklarte mannen at han i 2007 ble alvorlig syk.

– Jeg var faktisk borte i 20 minutter, og var døden nær, sier tiltalte.

Han forklarte videre at han i 2009 ble tatt med 2,0 kilo hasj og rundt 200.000 i kontanter. Denne straffen sonet han i 2011/2012 på Sandeid. Ifølge tiltalte var det der han møtte 32-åringen som nå er tiltalt for å ha hjulpet ham med å frakte 113 kilo hasj til en hytte på Bersagel.

Tiltalte forklarte at han i 2009 var på en 50 årsdag på et utested i Stavanger. Der snappet han opp en samtale mellom to personer hvor ordet hasj ble omtalt. Da en av dem gikk på toalettet benyttet tiltalte anledningen til å spørre om han kunne kjøpe to kilo.

– Jeg gav personen en lapp med telefonnummeret mitt på. Omlag 14 dager senere ringte de meg for å si at varene var klare. Jeg ba dem møte meg på parkeringsplassen til OBS Bygg på Forus, sier mannen.

Mens han ventet kom en liten kassebil til parkeringsplassen, og kort stund etter hadde han to kilo hasj i bilen.

– Jeg hadde med meg drøyt 200.000 kroner i bilen. Det var nok litt mer penger enn til det jeg hadde bestilt, men jeg skal innrømme at jeg hadde et håp om å kjøpe mer enn de to kiloene jeg hadde avtalt, sier han.

Tiltalte forklarte videre at han aldri fikk lov å betale for varene han fikk på parkeringsplassen.

– Nei, jeg fikk beskjed om at jeg kom til å bli oppringt på et senere tidspunkt når det gjaldt betalingen. Dermed måtte jeg kjøre derfra med penger og stoff i bilen, sier han.

Tiltalte fikk med andre ord ikke betalt for de to kiloene med hasj, for få timer samme dag ble han tilfeldigvis stanset i en politikontroll på Rennesøy. Da politiet fant penger og hasj i bilen, ble han umiddelbart arrestert.
Først flere år etterpå skal han ha bli kontaktet som følge av den manglende betalingen for hasjen han mottok på Forus i 2009.

Uventet besøk

– I mars 2013 kom det en mann til hytten min. Han sa jeg skyldte penger for hasjen jeg ble tatt med i 2009. For at jeg skulle gjøre opp, sa mannen at jeg måtte gjøre en jobb for ham, sier tiltalte. Jeg vet ikke hvem denne mannen var, sier han.
Ifølge 50-åringen fikk han en god del kontanter, som han måtte telle opp og fordele i så små ruller som mulig. I juli samme år ble han servert en lapp med et telefonnummer, mens han samtidig fikk beskjed om å frakte pengene til Drammen.

– Da jeg kom til Drammen ringte jeg dette nummeret fra Dickens. Da fikk jeg beskjed om å kjøre til Kirkerudbakken i Oslo. Der overleverte jeg rundt to millioner kroner, sier han.

Livredd

I august samme år fikk tiltalte igjen en ny overraskelse. Plutselig dukket det opp to menn på hytteområdet ved Hommersåk.

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. De hadde med seg fem esker, som jeg ved synet antok var stappfulle av hasj. De sa jeg måtte gjemme stoffet for dem. Jeg kjørte avgårde med omlag 40 kilo av narkotikaen til hytten vår på Idsø. Resterende lot jeg ligge igjen på hytten til dagen etter. Jeg dekket det til med noe plast og en stålplate, sier mannen.

Tiltalte forklarer til retten at han dagen etter hentet resterende av stoffet, og la det i en VW Caravelle som han oppbevarte på bilverkstedet han leide sammen med 32- åringen han møtte under soning på Sandeid.

– Etter at jeg hadde vært noen dager i Danmark bestemte jeg meg for å gjemme resten av hasjen i en hytte til en kamerat. Jeg hadde nøkler, sier han.

Det var på det tidspunktet han spurte den medtiltalte 32-åringen om hjelp. Ifølge tiltalte visste ikke kameraten han sonet med på Sandeid hva som skulle fraktes.

– Jeg sa aldri hva som var i eskene. Han visste ikke hva som var innholdet, og spurte heller aldri. Jeg beklager at jeg har dratt han inn i en sak som dette. Jeg vet ikke hvorfor. Det kan være det var fordi jeg hadde så vondt i nakken, og ikke klarte å bære dette alene, sier han.

Denne forklaringen setter aktor Tormod Haugnes liten lit til.

– Man kan jo tenke tanken. Hvor naturlig er det at noen blir bedt om å stille opp for å bistå, uten at det blir sagt et eneste ord om hva han skulle være med på? Dette vil komme tydeligere fram når de andre skal forklare seg, sier Haugnes.

Arvid Sjødin som forsvarer den angivelige medhjelperen mener tiltaltes forklaring i retten stemmer overens med det hans klient har fortalt.

– Han visste ingenting om hva de skulle frakte. Det er faktisk slik at min klient var den som opplyste om en tur han hadde vært med på til denne hytten. Det var slik politiet fant de siste 113 kiloene, og nå sitter han her siktet for medvirkning. Det er jo et paradoks, sier Sjødin.

50-åringen som er tiltalt for befatning hevder også at mannen som eier hytten hvor han la det store hasjbeslaget ikke visste om dette.

– Jeg har mast meg til å være vaktmester, og på den måten hadde jeg nøkkel. Han arbeider i Nordsjøen, og han visste aldri at jeg plasserte stoffet hos ham, sier den gråtkvalte 50-åringen.
Noe senere fikk 50-åringen en telefonsamtale fra hytteeieren. I følge tiltalte var han kommet overraskende hjem fra jobb, og ville tilbringe tid hjemme på sin egen hytte.

– Han inviterte meg til hytten for å se en fotballkamp. Jeg fikk selvfølgelig kalde føtter, for jeg hadde ikke fortalt at jeg hadde brukt hytten hans til å oppbevare 113 kilo hasj. Likevel gikk jeg opp og tok en øl med de som var i hytten.

Tiltalte forklarer videre at han i pausen fortalte hytteeieren at han hadde plassert et stort beslag hasj i hytten.

– Han ble forbannet, og sa til meg at stoffet måtte fjernes snarest mulig, forklarer han.

Svarte for hasjbruk

Tidligere på dagen ville aktor vite litt mer om den økonomiske situasjonen til tiltalte har hatt.

– Da jeg var syk måtte jeg få tankene på noen annet. Derfor solgte jeg en del biler, og hadde også tre polakker som jeg leide ut til andre bedrifter. Fra 1984 og fram til 2005 hadde jeg et overskudd på 1,4 millioner kroner. Disse kontantene har jeg oppbevart, sier han.

Tiltalte forklarte også at han og samboeren kjøpte sitt første hus i 1991 for 350.000 kroner. I 1996 solgte de huset for 1.050.000,- kroner.

– Overskuddet brukte vi til å kjøpe et annet hus i 1996, sier mannen.

Tiltalte innrømmet tidligere på dagen at han har hatt et hasjforbruk.

– Jeg røyker vel rundt tre til fire piper til dagen, og jeg har røykt hasj siden jeg var 22 år. Mesteparten fordi jeg har store smerter i nakken og hodet. På den måten fikk jeg kople ut og sove, sier mannen.

Tiltalte forklarte for retten at hasjbruket aldri har vært et stort samtaleemne mellom han og samboeren.

– Jeg stakk til henne en klump med hasj i ny og ne, og jeg vil anta at hun også røyker to til tre piper til dagen, alt etter de ytre omstendighetene, sier han.

I følge tiltalte har han betalt mellom 50 til 70 kroner per gram hasj han kjøpte.

– Innkjøpsprisen varierer noe. Det kommer litt an på hvor store partier jeg kjøpte, sier mannen.

Mer fra Dagsavisen