Stavanger

Oljeveteran Svein Ilebekk:– Gründerland

Svein Ilebekk og Origo samlet inn 3,15 milliarder kroner på halvannen måned. Seriegründeren er glad for at han ikke er alene om å satse. – Stavanger er som Silicon Valley.

Torsdag formiddag, i småtrange Centre Court midt i ONS-messen, fortalte oljegründer Svein Ilebekk om hvordan det er å starte et oljeselskap på norsk sokkel.

Ilebekk vet hva han snakker om. Mandag lanserte seriegründeren sitt nye oljeselskap, Origo Exploration. Selskapet med base i Stavanger og Storbritannia er det tredje oljeselskapet han drar i gang etter suksessene med Revus og Agora, som ble solgt for 7,5 milliarder kroner.

Flere var møtt opp for å suge til seg noen gründertips fra oljeveteranen.

– Det er i nedgangstider man må satse. Til dere studenter. Framtiden er lys, fortalte Ilebekk, som fikk flere spørsmål fra salen.

– Stavanger er Silicon Valley

Til RA forteller Ilebekk at det egentlig er litt utypisk norsk å gründe. Han tror nordmenn er litt forsiktige, og ser heller problemene enn løsningene, men det er blitt bedre.

– Spesielt i Rogaland og Stavanger-området. Stavanger er som Silicon Valley. Her er det skikkelig gründerland, sier Ilebekk, og utdyper:

– Olje er motoren i Rogaland, og folk her ser behovene til oljeselskapene. Det er stadig utvikling, og det utvikles stadig ny teknologi. I Stavanger er man blitt veldig flinke til å utnytte disse mulighetene. Jeg ser de samme gründerne igjen. De bygger opp, selger, og bygger opp noe nytt.

For det er det som er drivkraften til Ilebekk. Å bygge. Ikke milliardene.

– Det har aldri vært økonomien som driver meg. Det er å bygge opp noe, og gode kolleger. Vi skal ha det gøy som et team, forteller Ilebekk, som nå skal sette sammen et team til Origo Exploration.

– Vi skal finne 15–20 personer. Hovedkontoret blir i Stavanger, men vi kommer også til å ha en base i Storbritannia. I ansettelsesprosessen benytter jeg meg selvsagt av nettverket mitt. Det er viktig å finne de rette personene. Jeg må ha folk som kan jobbe i et team, og som har forståelse for det vi holder på med. På jobbintervjuene ser jeg om de ler av vitsene mine, sier Ilebekk og ler.

Satser mens andre kutter

For mens andre kutter, velger Ilebekk å satse.

– Det går litt ned nå, men det er mellom 10 og 20 prosent av toppen, og toppen har aldri vært høyere. Jeg har stor tro på at det finnes flere store betydelige funn på norsk sokkel, mener Ilebekk, som ikke hadde problemer med å finne investorer til Origo Exploration.

– Det er lettere når man har gjort det før. Men det er selvsagt kjempestort at vi fikk samlet inn 3,15 milliarder på halvannen måned, sier han.

Barclays Natural Resource Investments, Riverstone og Temasek investerer til sammen 525 millioner dollar, som er cirka 3,15 milliarder kroner i Origo Exploration.

Mer fra Dagsavisen