Stavanger

Sommerjobb bak murene:Fengselsfuglen Sakariassen

SV-politiker Eirik Faret Sakariassen tilbringer sommerferien i fengsel for å bli en bedre politiker.

Bilde 1 av 3

På oppfordring fra sin politiske mentor, Hallgeir Langeland, begynte Eirik Faret Sakariassen å ta sommerjobber ved siden av politikken. I år bærer det rett i fengsel med den samvittighetsfulle 23-åringen.

– Jeg hadde nok ikke klart meg så godt i fengsel, så det er nok best å holde seg på den rette siden av loven, sier Sakariassen.

Får skryt for fengselsjobben
Denne uken har han vært fengselsbetjent i Stavanger fengsel, etter å ha blitt invitert av fengselsdirektøren året før.

– Det har vært lærerikt og interessant å se et fengsel fra innsiden. Både de ansatte og innsatte tok godt imot meg og jeg er overrasket over hvor ærlige de innsatte har vært. Mange har fortalt sterke historier om hvorfor de er her, og oppholdet har gjort meg sikrere på at vi trenger en debatt om folks rettsfølelse opp mot rettssikkerheten, sier Sakariassen.

Han får skryt av fengselsbetjent Kenneth for jobben han har gjort den siste uken.
– Han har gitt et godt inntrykk og virker genuint interessert. Det er viktig å legge fra seg fordommene før du går inn i fengselet, og det føler jeg at Eirik har gjort. Han har tatt del i alt og gjort en god jobb for oss, sier Kenneth.

– Gir en uvurderlig innsikt
Sakariassen har fått være med på urinprøver, inn- og utlåsning, rusmestring og gjort jobben til en vanlig fengselsbetjent. Selv mener han at det vil gjøre han til en bedre politiker.

– Dette vil gi meg en uvurderlig innsikt andre politikere ikke har. Det blir sagt at vi unge ikke har nok livserfaring og ikke har vært ute i den virkelige verden. Det synes jeg er urettferdig, da vi unge har erfaringer andre grupper ikke har, sier Sakariassen.

En annen politiker med sommerjobb i år er Rødts gruppeleder, Truls Dydland, som jobber for Småjobbsentralen.

– For meg har det egentlig vært en naturlig utvikling. Jeg husker selv at jeg og broren min gikk ned hit for å henge i sommerferien, før vi selv ble en del av programmet. Etter at jeg ble for gammel til å være med, fikk jeg tilbudet om å jobbe her, og det er noe jeg gjør med glede, sier Dydland.

Kan få hvert sitt parti
Både Dydland og Faret Sakariassen kom veldig unge inn i Stavanger-politikken, men etter neste valg kan vennene styre hvert sitt parti.

– Det var veldig skummelt å komme inn i bystyret som gruppeleder. Heldigvis har jeg fått god hjelp av gruppen og andre i bystyret. Jeg har et godt samarbeid med de fleste partiene, men det er klart at samarbeidet med SV ikke ville bli svekket hvis Eirik ble gruppeleder, forteller Dydland.

– Truls er viktig for min trivsel
Sakariassen selv vil ikke spekulere i mulighetene for at det skjer, men vil i stedet returnere skrytet fra Dydland

– Vi kom litt overraskende inn begge to, da vi ikke sto på plasser som naturlig gir bystyreplass. Vi kjente hverandre litt før det, men etter at vi kom inn begge to har vi blitt gode venner. Jeg har sett hvor dedikert han er, og det har inspirert meg. Jeg håper at Truls vil fortsette, både for min trivsel i politikken og fordi han er en dyktig politiker, forklarer Sakariassen.