Stavanger

Tore Bruland har testet øl fra Berentsen:– Herlig frihetsøl

Sommerpilsen er på vei ut i butikkhyllene og nytt frihetsøl fra Berentsens Brygghus er å få på Vinmonopolet.

Berentsens Frihetsøl er laget i forbindelse med Grunnlovens 200-årsjubileum og er dedikert til Christen Mølbach som var på Eidsvoll fra Stavanger amt. Ølet er på 6,5 prosent alkohol, og er å foreløpig å få på polutsalgene på Bryne og Egersund.

RA har testet varene fra distriktets andre lokale bryggeri og konklusjonen er at Berentsens leverer varene.

De beste produktene er det nye frihetsølet og den litt eldre stouten Sorte Får.

Sistnevnte er noe av det beste som lages her til lands av øl som er i salg i butikk.

Også Skumring Brown Ale og Rav Amber Ale har bra kvalitet, mens jaktpilsen og sommerølet kunne ha vært hakket friskere.

Berentsens Skumring Brown Ale (terning fem)
Nøttebrun farge og lysebrunt skum. Blomster og middels kraftig malt i lukten. Nokså lett smak av det samme og fin syrlighet i avslutningen.

Berentsens Rav Amber Ale (terning fem)
Mørk ravgyllen farge og lysebrunt skum. Sitrus, blomster og forsiktig preg av korn i lukten. Lett i smaken der det går i sitrus sammen med middels kraftig maltpreg. God og bitter avslutning.

Berentsens Sorte Får (terning seks)
Stout med mørkebrun farge og lysebrunt skum. Deilig lukt av karamell, sjokolade og mørk malt. Smaker av mørk malt sammen med kaffe og bitter sjokolade. Nokså tykt i munnen og avslutter med fin bitterhet. Uten tvil Berentsens aller beste butikkøl.

Berentsens Sommerøl (terning fire)
Lys farge og hvitt skum. Mildt maltpreg sammen med noe lett floralt i lukten. Det samme i smaken som er på den meget lette siden og jeg savner litt friskhet/bitterhet i avslutningen.

Berentsens Jaktpils (terning fire)
Gyllen farge og kremhvitt skum. Middels kraftig malt i lukten. Malt og korn i smaken og forsiktig syrlighet i ettersmaken.
4 prikker


Berentsens Bombay India Pale Ale (terning fem)
Er en kraftkar på syv prosent som har mørk gyllen farge og lyst skum. Humlepreget i lukt der det går urin, appelsinsitrus og blomster. Nokså tykt i munnen og smaker aller mest av tørket appelsinfrukt. God og bitter avslutning.

Berentsens Frihetsøl (terning seks)
Lys ravgyllen farge og lysebrunt skum. Lukter av lyng og blomster sammen med nokså forsiktig maltpreg. Bra fylde og smak av malt, karamell og fruktig. Fin syrlighet og bitterhet i avslutningen og et øl med super balanse.


Ferskvare fra Tariquet
Dom. du Tariquet Classic er en av landets mestselgende viner noensinne og både den vanlige og rosa-variantene har nylig kommet som ferskvare i 2013-årgangen.

3058301 Dom. du Tariquet Classic 2013 (Dom. du Tariquet, Côtes de Gascogne, Frankrike) 93,90 (83 poeng og terning seks)
Lys gulfarge og en forsiktig sky av bobler når vinen skjenkes i glasset. Sitrus og tropisk frukt i lukten. Lett og god smak av tropisk frukt. Har antydning til forsiktig sødme som balanseres av svært bra syre.

4410401 Dom. du Tariquet Le Rosé 2013 2013 (Dom. du Tariquet, Côtes de Gascogne, Frankrike) kr 114,90 (84 poeng og terning seks)
Middels kraftig rosa farge. Sitrus sammen med antydning til bær i lukten. Det er mer bærpreg i smaken der det også går i sitrus og urter. Avslutter med fin syrlighet.

Nytt fra Bache
Bache-Gabrielsen kommer nå i mai med en lett og god sommerkonjakk som er å få på flere lokale polutsalg. Prisen er lav og kvaliteten er høy, så her er det bare å kjøpe inn.

1428801 Bache-Gabrielsen Single Estate Morisset Fins Bois (Bache-Gabrielsen, Cognac, Frankrike) kr 409,90 (terning seks)
Lys gyllen farge. Tre og rosiner i lukten. Middels fylde og smak av søt og fatpreget frukt, samtidig som ettersmaken er lang og knastørr.

Mer fra Dagsavisen