Stavanger

MDG og Ap mener KMU-vedtak er i strid med bystyrevedtak:– Dette må være en tabbe

Under behandlingen av handlings- og økonomiplanen i desember i fjor vedtok bystyret at alle nye kjøretøyer i kommunen som hovedregel skal gi null utslipp. På tirsdagens KMU-møte hadde pipen fått en annen (ord)-lyd.

Da saken om kommunens bilpark og elbilsatsing ble tatt opp på kommunalstyremøtet for miljø og utbygging (KMU) tirsdag kveld hadde bystyrets vedtak nemlig blitt omskrevet. Istedenfor at alle nye biler som hovedregel skal gi null utslipp, så heter det nå at rådmannen anbefaler at avdelingene og virksomheten legger om til mer miljøvennlige kjøretøy.

– Elbilen er et oppskrytt blaff
Det fikk Torfinn Ingeborgrud i Miljøpartiet De Grønne til å reagere.

– Vi har altså allerede et vedtak i bystyret, som ble stemt fram av et flertall som består av de samme partiene som også har flertall her i KMU. Derfor må det være en tabbe at det har blitt skrevet inn et forslag til vedtak som ikke respekterer bystyrets flertallsvedtak, sa Ingeborgrud underveis i møtet.

Men det var ingen tabbe. Flertallet i KMU gikk inn for å støtte rådmannens forslag om en vurdering av elbilbehovet ved alle virksomhetene. KrFs Per Endre Bjørnevik gikk nærmest så langt som å kalle dagens elbiler et blaff og oppskrytt som miljøtiltak. Frps Leif Arne Moi Nilsen stemte også for innstillingen, til tross for at han var enig med Ingeborgrud.

– Det er dere som har vedtatt denne satsingen på elbiler. Men hvis dere ikke vil ha det, så er det greit for meg. Jeg føler at når man vedtar noe i bystyret, så må man også følge det opp i praksis. Hvis flertallet mener at det skal satses på nullutslippsbiler her i byen, så er det i sannhet nedslående tall Stavanger har å vise til, sa Moi Nilsen.

– Problematisk og spesielt
Siden dette var en fullmaktssak som ikke skulle til formannskapet, kunne saken endt her. Men det gjør den ikke. Torfinn Ingeborgrud og Aps Kari Nessa Nordtun mente nemlig at overtrampet KMU gjorde i denne saken var så alvorlig at de har anket saken inn til formannskapet for behandling der.

– Jeg mener at vi her er bundet av bystyrets vedtak, og ikke kan vedta noe som strider med det bystyret og posisjonen vedtok for bare fire måneder siden. Hvis det er sånn at vi i handlings- og økonomiplanene (HØP) bare kan vedta ting som ingen gidder å følge opp, så lurer jeg nesten på om HØP-en er satt opp bare for syns skyld, sier Ingeborgrud etter møtet.

Han fikk støtte av Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun, som vil fremme anken med forslaget siden MDG ikke sitter i formannskapet.

– Vi valgte å støtte MDG i anken fordi dette er et godt forslag. Vi vurderer det også som problematisk og spesielt at flertallspartiene velger å stemme mot dette forslaget som de selv fremmet og stemte fram for bare fire måneder siden. Hvor er gjennomføringsviljen og evnen? undrer Nessa Nordtun.

Mer fra Dagsavisen