Stavanger

Posisjonspartiene støttet Sandnes-politiker:Frp-Erga fikk nabohjelp

Begreper som «forskjellsbehandling», «vennetjeneste» og «merkelig» fløy over bordet da utvalg for byutvikling i Sandnes støttet nestleder Inger-Lise Ergas (Frp) naboklage på nybygg i Høgevollsveien.

Bilde 1 av 2

I en avstemning som totalt fulgte skillene mellom posisjonspartiene og opposisjonspartiene, tok den betente utbyggingssaken i Høgevollsveien en ny vending onsdag ettermiddag.

Etter forslag fra Ergas partifelle Sigurd Trones vedtok utvalget at Nils Nessa får bygge, men at ny bolig må bygges sammen med eksisterende bolig, og at boligene må beholde dagens fasade, takform og uttrykk. Dette forslaget fikk flertall med Frps, Aps og Sps stemmer, i en sak der Erga naturligvis erklærte seg inhabil og satt på tilhørerplass.

Funkisbygg

Høyre og KrF stemte for at Nils Nessa fikk bygge funkisbygg på tomten, og det forslaget falt.

Bakgrunnen for saken er kronglete: Nils Nessa ønsker å bygge et hus i funkisstil på en tomt i Høgevollsveien 17, og har søkt om dispensasjon for kommuneplanen for å kunne bygge en ekstra boenhet på eiendommen. Byplansjefen ga dispensasjon administrativt, men nestleder i utvalg for byutvikling, Erga, og en annen nabo leverte klage.

«Fordeler og ulemper»

11. desember 2013 støttet posisjonspartiene i utvalg for byutvikling Ergas klage. «Utvalg for byutvikling ser ikke at fordelene med å gi dispensasjon er større enn ulempene. Omsøkt bolig er ikke tilpasset omgivelsene i henhold til veileder for fortetting», vedtok utvalget.

Gjennom selskapet Mentor Prosjektering klaget Nessa på saksbehandlingsfeil – det er tvil om Erga leverte klagen tidsnok – og etterlyste hvilke større og mindre fordeler og ulemper utvalget har forholdt seg til.

Krass kritikk

I et krast ordskifte i utvalget kritiserte Unni Østråt Egeland (H) vedtaket fra desembermøtet.

– I forrige møte hadde vi en lignende sak på Lura, som posisjonspartiene sa ja til. Frp støttet da tre boenheter på en tomt av denne størrelsen (som i Høgevollveien). Det er veldig merkelig hvordan denne saken ender, sa Østråt Egeland, og pekte på at det ikke var uvanlig med funkishus i strøket, og reagerte på at utvalget hadde lagt vekt på utseende i en dispensasjonssak fra kommuneplanen.

– Utvalget har full rett til å vurdere estetikken, repliserte utvalgsleder Martin Håland (Sp).

– Vi må visst begynne å forlange hustegninger (i slike saker), fulgte Østråt Egeland opp.

Hvilke ulemper?

Opposisjonspolitikerne ville ikke la Ergas støttespillere slippe lett unna. Østråt Egelands partifelle Carsten Line fulgte opp.

– Hvilke fordeler og ulemper har dere i posisjonen vurdert? spurte Line, noe utvalgsleder Håland avslo å gå inn på detaljer om.

Arne Norheim (H) advarte mot Fylkesmannens behandling av denne saken.

– Denne saken er på grensen: Er det forskjellsbehandling eller ikke i utvalget? Da må vi være utrolig forsiktige. La oss si at Fylkesmannen kommer til at dette er forskjellsbehandling, da sitter vi «ringt» i det, sa Norheim.

Aps Erling Eknes gikk til motmæle mot Høyre-representantenes klare antydninger om at Erga fikk støtte på grunn av sin politiske stilling.

– Det er ikke snakk om en vennetjeneste. Vi stemte for (Ergas klage i desembermøtet) fordi vi ikke syntes bygget så fint ut, sa Eknes.

Mer fra Dagsavisen