Stavanger

Ta thaibussen på Storhaug

Fra bussen til Phornphimol Førland i krysset mellom Karlsminnegata og Midtre Suldalsgate får du steinbra thaimat.

Bilde 1 av 8

For min del startet bekjentskapet med det som på folkemunne blir kalt for thaibussen med at desken i RA fikk inn et tips om at byens beste pad thai ble solgt på et nytt takeawaysted på Storhaug.

Telefonnummeret til stedet ble skaffet, og det ble min jobb å besørge bestillingen.

– Du kan hente maten i Karlsminnegata 43, sa stemmen i telefonen.

Aha. Stilig at noen har tatt i bruk de gamle butikklokalene som er tilknyttet husene i området, tenkte jeg.

Stor var overraskelsen, da jeg etter mye leting, oppdaget at takeawaystedet er en buss i krysset mellom Karlsminnegata og Midtre Suldalsgate.

Fantastisk mat
Jeg gikk søkklastet tilbake til jobben med det som faktisk skulle vise seg være byens beste pad thai – for ikke snakke om byens største pad thai. En stor porsjon er garantert nok mat til to personer.

Senere har både jeg og mine kolleger testet mesteparten av rettene på stedet, og i kommentarene som er håndskrevet på menyen vi har liggende her på jobben, går det ofte i «mye mat», «sterk» og «bra».

I tillegg til pad thai-en er en av mine favoritter thaibussens tom yam-suppe. Den ber jeg om å få litt mindre sterk enn standard styrkegrad.

Smørblid og kompetent
Thaibussen heter egentlig «Den lille Gourmet», som det står på bussen, og i den jobber en smørblid og svært så kompetent Phornphimol Førland så å si hver eneste dag.

Førland kom til Norge fra Thailand sommeren 2003, og thaibussen startet hun opp i august 2011.

– Det var samboeren min som hjalp meg med å lage til bussen. Han synes jeg er så flink til å lage mat og ville at jeg skulle ha et eget sted, sier Førland til RA.

Forut for å ha sin egen takeawaybuss, jobbet hun hos Déjà Vu, blant annet i Sørmarka Arena.

– Og da jeg gikk på norskkurs på St. Johannes læringssenter, fikk jeg også jobb på kantinen på skolen fordi de mente at jeg var så flink til å lage mat, sier Førland.

Lange dager
Hun trives godt i bussen sin, selv om det kan bli lange dager.

– Alt lages fra bunnen av, og dagen starter med at jeg pleier å ta en handletur omkring klokken 12.00 for å skaffe ferske råvarer. Jeg pleier å åpne omkring klokken 14.00, og det hender ofte at jeg ikke er ferdig på jobben før langt over midnatt, sier hun.